Elektromobilita

Elektrokamióny vo flotile: Aké výzvy čakajú na dopravcov?

Elektrokamióny vo flotile: Aké výzvy čakajú na dopravcov? Elektromobilita, globálny megatrend súčasnosti, čím ďalej tým viac zasahuje aj do oblasti komerčnej cestnej dopravy (CRT). Tlak na znižovanie emisií sa dotýka nielen výrobcov, ale i samotných dopravcov. Prevádzka batériovo poháňaných vozidiel totiž prináša špecifické výzvy a nároky.

Hoci je elektromobilita v oblasti komerčnej cestnej dopravy stále na začiatku svojej cesty, potenciál, ktorý ponúka, je už teraz obrovský. Dáta nám ukazujú, že 90 % prepravných zákaziek tvoria cesty kratšie ako 300 km. Tieto jazdy navyše predstavujú takmer polovicu najazdených kilometrov cestnej nákladnej dopravy ako celku. Prvá generácia elektrických nákladných vozidiel pritom ponúka dojazd od 200 do 300 kilometrov. Z toho vyplýva, že technológia batériovo poháňaných kamiónov už teraz dokáže obslúžiť veľkú časť dopravných zákaziek.

Napriek tomu sa nedá očakávať, že dopravcovia hromadne pošlú svoje existujúce dieselové vozidlá do šrotu. Ani na to nie je dôvod – vzhľadom na stav nabíjacej infraštruktúry sa zatiaľ do prevádzky uvádzajú najmä elektrokamióny na prepravu na krátke vzdialenosti. Preprava na dlhú vzdialenosť je totiž zatiaľ stále len plánom do budúcnosti. Tu si preto dieselové vozidlá pravdepodobne udržia svoju prevahu ešte nejaký čas. Dopravné firmy tak čaká obdobie takzvaných hybridných (alebo zmiešaných) flotíl, keď budú batériovo poháňané vozidlá postupne implementovať do svojho súčasného vozového parku.

Elektrifikácia flotily predstavuje nové výzvy

Batériovo poháňané vozidlá kladú na manažérov flotíl, dispečerov i majiteľov logistických firiem nové nároky. Medzi hlavné kritériá, s ktorými treba pracovať, patria obstarávacie náklady elektrokamiónov, odhad dojazdovej vzdialenosti na jedno nabitie, prehľad o možnostiach nabíjania, výstavba nabíjacích bodov vo firemných garážach/depách, kooperácia so zákazníkmi a možnosť nabíjania pri vykládke, náklady na poistenie vozidla, poplatky za mýto alebo napríklad zostatková hodnota elektrokamiónu.

Do hry ale vstupujú aj bežné prevádzkové otázky, napríklad: Ako implementovať platby za nabíjanie do firemných systémov? Ako prispôsobiť prevádzku a údržbu vozidla nárokom na zdravie batérie? Ako pripraviť vodičov na obsluhu elektrokamiónov? Ako ovplyvnia dojazdovú vzdialenosť ročné obdobia?

Elektrokamióny vo flotile: Aké výzvy čakajú na dopravcov?

Kľúčom sú dáta o prevádzke

Aby mohli dopravcovia efektívne prevádzkovať zmiešané flotily, budú potrebovať patričné nástroje, ako je telematika a digitálne platformy na správu flotily. Už len samotné rozhodnutie, či a ako svoj vozový park elektrifikovať, totiž významne závisí od reálnych prevádzkových dát. Práve na ich základe možno spočítať, ako môže elektrifikácia ušetriť náklady a aká je návratnosť investície.

Správne nástroje navyše môžu v mnohých ohľadoch prevádzku vozového parku zefektívniť: umožňujú vodičom pohodlne a rýchlo tankovať alebo nabíjať, zjednodušujú administratívnu záťaž a sledujú dôležité údaje o prevádzke (odpracované hodiny, štýl jazdy vodičov, aktuálny dojazd vozidla) i o vozidlách (úroveň nabitia, kapacita a stav batérie).

Práve schopnosť zhromažďovať správne dáta a dodávať ich do správnych systémov rozhoduje o tom, ako rýchlo a efektívne môže dopravca využívať nepopierateľné výhody elektromobility. Eurowag, popredný poskytovateľ integrovaných riešení v oblasti cestnej dopravy v Európe, napríklad vie na základe reálnych dát vypracovať analýzu fleetu a navrhnúť jeho vhodnú postupnú elektrifikáciu.

Elektrokamióny vo flotile: Aké výzvy čakajú na dopravcov?

Správne nástroje prinášajú vyššiu efektivitu i úspory

Potrebu nových riešení, ktoré dopravcom zjednodušia elektrifikáciu vozového parku a správu hybridnej flotily, si uvedomuje čím ďalej tým viac firiem. Spoločnosť Eurowag preto vyvinula platformu EVA. Táto palubná jednotka v sebe spája výkonnú telematiku, platbu za mýto a tiež patentovaný systém proti krádežiam paliva.

Vďaka riešeniam ako je EVA majú dopravné firmy k dispozícii kľúčové informácie na efektívnu prevádzku. V prípade batériovo poháňaných vozidiel ide napríklad o zmienený stav nabitia, zdravie batérie, odhad času zostávajúceho do plného nabitia a mnoho ďalších užitočných dát. Pokročilá telematika umožňuje dopravcom dáta analyzovať a vyvodzovať z nich závery o prevádzke – či už v reálnom čase alebo prostredníctvom dlhodobých štatistík. Tieto informácie prispievajú k optimalizácii prevádzky hybridnej (či akejkoľvek inej) flotily a robia ju efektívnejšou a úspornejšou.

Zaujíma vás, aké konkrétne parametre môže telematika pri elektrokamiónoch sledovať? Chcete vedieť viac o elektrifikácii nákladnej dopravy a celkových nákladoch (TCO)? Prečítajte si správu Elektromobilita v segmente komerčnej nákladnej dopravy. Stiahnuť si ju môžete na webovej stránke spoločnosti Eurowag.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button