Cestná doprava

Európske mýto je už na Slovensku

Európske mýto je už na Slovensku. Jedna krabička, jedna platba, viacero krajín. Európsku službu elektronického výberu mýta (EETS) možno už využívať aj na Slovensku. Dopravcom to zjednoduší administratívu a sprístupní všetky spoplatnené cesty v zapojených krajinách. Zákazníci spoločnosti Eurowag okrem toho v palubnej jednotke pripravenej na EETS získajú aj ďalšie výhody.

„EETS v rámci jedinej zmluvy umožní platbu za mýto v deviatich štátoch Európskej únie. Dopravcom navyše pri prechode týmito krajinami stačí vo vozidle jediná palubná jednotka,“ vysvetľuje jednu z hlavných výhod EETS odborník spoločnosti Eurowag Milan Moravský. Palubná jednotka EVA od spoločnosti Eurowag umožňuje platiť okrem Slovenska aj v Českej republike, Maďarsku, Rakúsku, Poľsku, Nemecku, Belgicku, Španielsku a Portugalsku a na vybraných mostoch a tuneloch.

Ak teda slovenský dopravca potrebuje napríklad previezť tovar zo Žiliny do belgického prístavu Oostende, nepotrebuje si počas celej trasy inštalovať do kabíny inú palubnú jednotku a poplatky na využívanie platených diaľnic a ciest prvej triedy vo všetkých tranzitných krajinách zaplatí na jeden raz. „Firma si tak nemusí strážiť transakcie a fakturáciu pre každý štát zvlášť. Výhodou je aj eliminácia zdržaní na hranici, keďže odpadne potreba registrovať sa a prenajímať si palubnú jednotku pre každú krajinu,“ hovorí odborník Eurowagu.

Jednoduchá inštalácia

Získanie a nastavenie palubnej jednotky EVA od spoločnosti Eurowag je veľmi jednoduché. Po registrácii a objednávke Eurowag doručí dopravcovi palubnú jednotku v priebehu niekoľkých dní, pričom mýtne domény sú v nej už nastavené podľa objednávky. Ďalšie krajiny si možno jednoducho doobjednať podľa potreby, ich aktivácia prebehne do niekoľkých hodín. Existujúci zákazníci majú aktiváciu EETS ešte jednoduchšiu. Ak už jednotkou EVA disponujú, stačí im navoliť si EETS cez klientsky portál pri konkrétnych vozidlách.

„Aj samotná inštalácia palubnej jednotky do vozidla je veľmi intuitívna a rýchla, v podstate stačí len skontrolovať správnosť nastavených údajov,“ hovorí Milan Moravský. Palubnú jednotku si netreba kupovať, platí sa len za jej prenájom.

Európske mýto je už na Slovensku

Služby navyše

Výhody palubnej jednotky EVA sa netýkajú len EETS. Jej bezplatnou súčasťou sú aj integrované služby na správu flotily. Dispečeri či správcovia tak môžu jednoducho plánovať trasu vozidla a sledovať jeho polohu a v prípade potreby dostávať automatizované upozornenia. V rámci palubnej jednotky EVA majú k dispozícii aj špeciálnu technológiu FuelGuard. Tá dokáže porovnať polohu vozidla a miesto použitia palivovej karty a účinne tak zabraňuje krádežiam pohonných hmôt.

Základný balíček možno navyše v prípade záujmu rozšíriť o ďalšie pokročilé funkcie. V rámci režimu EW TRUCK PRO možno využívať napríklad CAN Bus dáta, sťahovať tachograf na diaľku či sledovať jazdné návyky vodiča.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS Eurowag

Prečítajte si aj

Back to top button