Elektromobilita

SPS si prevzala vozidlá Mercedes-Benz eSprinter

SPS si prevzala vozidlá Mercedes-Benz eSprinter. Kuriérska spoločnosť Slovak Parcel Service využíva elektrické vozidlá Mercedes-Benz eSprinter.

Kuriérska spoločnosť Slovak Parcel Service si v prvej polovici septembra prevzala 8 kusov vozidiel Mercedes-Benz eSprinter s plne elektrickým pohonom. Vozidlá využívajú vysokonapäťový akumulátor s kapacitou 47 kWh. Bratislava. Schopnosti elektrického úžitkového vozidla Mercedes-Benz eSprinter ocenila aj kuriérska spoločnosť Slovak Parcel Service (SPS), ktorá flotilu svojich viac ako 700 vozidiel rozšírila o osem kusov tohto modelu. Spoločnosť SPS je pritom najväčším súkromným prepravcom expresných zásielok v SR.

„Tieto modely považujeme za spoľahlivé a kvalitné elektrické vozidlá, ktoré budú ideálnym riešením pri doručovaní v mestských a prímestských oblastiach. Vozidlá majú dostatočný úložný priestor na zásielky, čo je kľúčový parameter pri výbere kuriérskeho vozidla, ako aj priaznivé cenové podmienky, na ktorých sme sa dohodli s predajcom,“ povedal Ján Ťurek, konateľ spoločnosti Slovak Parcel Service. Vozidlá s akumulátorom s využiteľnou kapacitou 47 kWh poskytujú dojazd do vzdialenosti 156 kilometrov [1], čo bohato postačuje na pokrytie potrieb expresnej kuriérskej služby, nakoľko ich priemerný denný nájazd sa pohybuje na úrovni 60 až 80 km.

SPS si prevzala vozidlá Mercedes-Benz eSprinter

„Naša dlhodobá stratégia reflektuje prvotriedne kuriérske služby, ktoré budú priateľské k životnému prostrediu. Ako líder na trhu dokážeme za deň doručiť vyše 100-tisíc balíkov a najazdiť tisíce kilometrov, preto je pre nás podpora elektromobility dôležitá. V takomto trende plánujeme pokračovať v najbližších rokoch. Každý rok chceme doplniť náš doručovací vozový park o niekoľko desiatok elektrických vozidiel. Tieto aktivity sú súčasťou našej dlhodobej stratégie udržateľnosti a znižovania uhlíkovej stopy,“ uviedol Ťurek.

Výhodou zvolených vozidiel Mercedes-Benz eSprinter so strednou dĺžkou a vysokou strechou je, že akumulátor sa nachádza v podlahe a nijako neobmedzuje objem ložného priestoru, ktorý dosahuje, rovnako ako v prípade verzií so spaľovacími motormi, hodnotu 11 m3. Na pohon predných kolies vozidla slúži elektromotor s výkonom 85 kW (116 k) a krútiacim momentom 295 Nm. Vodiči najmä v meste ocenia veľmi dobrú ovládateľnosť, ktorá pramení z rázvoru.

Automobil sa vie veľmi dobre prispôsobiť potrebám svojho vodiča. Ponúka mu tri jazdné režimy. Pričom jeden z nich dokáže jazdiť mimoriadne efektívne a stlačiť spotrebu elektrickej energie na minimálne hodnoty. Jazdu s nízkou spotrebou podporuje aj možnosť nastaviť si jeden zo štyroch stupňov rekuperácie. V najintenzívnejšom nemusí vodič pri brzdení takmer vôbec stláčať brzdový pedál. Na opačnom konci sa nachádza režim, ktorý vozidlu umožňuje plachtenie.

Zľava doprava: Michal Jenis (projektový manažér Slovak Parcel Service), Matej Puvak (prevádzkový riaditeľ Slovak Parcel Service), Ján Ťurek (generálny riaditeľ Slovak Parcel Service), Martin Bačko (predajca úžitkových vozidiel spoločnosti Motor-Car Bratislava), Martin Horeličan (Fleet manager spoločnosti Motor-Car Bratislava), Jozef Klačko (produktovy expert spoločnosti Motor-Car Bratislava), Ján Novotný (vedúci predaja úžitkových vozidiel spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia), Jakub Palkovič (manažér kľúčových zákazníkov spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia)

SPS si prevzala vozidlá Mercedes-Benz eSprinter

Ako ďalej podotkol Ján Ťurek: „Naše nové elektrické vozidlá chceme poskytnúť kuriérom po celom Slovensku, aby si mohli vyskúšať takýto typ dodávok na svojich doručovacích územiach. Zákazníci teda môžu vidieť elektrické dodávky na cestách kdekoľvek na Slovensku. Tieto vozidlá reprezentujú elektromobilitu v doručovaní zásielok a zároveň ohľaduplnosť k životnému prostrediu.“

Medzi benefity, ktoré spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia ponúka na našom trhu patrí servis v cene vozidla na 6 rokov alebo 160 000 km. K ďalším možno pripočítať aj certifikát akumulátora na 8 rokov alebo 160 000 km či záruku mobility Mobilo Van. Mercedes-Benz eSprinter poskytuje svojmu vodičovi aj vzdialené ovládanie a manažment nabíjacieho procesu (predohrev a predklimatizácia), stav nabitia akumulátora atď. vďaka konektivite s vozidlom cez aplikáciu Mercedes me.

Užívateľ si vďaka tomu môže cez mobilný telefón vopred nastaviť optimálnu teplotu vo vozidle, sledovať a ovládať proces nabíjania či rovnako na diaľku odomknúť, prípadne zamknúť vozidlo. Spoločnosť Mercedes-Benz Slovakia je pritom jeden z mala dodávateľov na našom trhu, ktorý je aktuálne schopný dodať elektrické úžitkové vozidlá. To zohralo pri rozhodovaní spoločnosti Slovak Parcel Service svoju úlohu.

SPS si prevzala vozidlá Mercedes-Benz eSprinter

Ján Ťurek sa na elektromobilitu pozerá aj v širších súvislostiach, ako len v používaní elektrických vozidiel: „Pre elektrické dodávky máme už hotové vlastné nabíjacie stanice v Bratislave, Trnave a Trenčín. Ďalšie budujeme pri našich doručovacích strediskách v rôznych častiach Slovenska. Budú ich môcť využívať nielen kuriéri, ale niektoré z nich aj široká motoristická verejnosť. Zároveň pripravujeme výstavbu fotovoltických elektrární na strechách našich hlavných doručovacích centier. Cieľom je vyrábať si energiu autonómne a z obnoviteľných zdrojov.“

„Radi by sme poďakovali spoločnosti SPS, že sa rozhodla nadviazať spoluprácu práve so značkou Mercedes-Benz a svojich kuriérov vybaví práve našimi vozidlami,“ uviedol pri príležitosti odovzdania nových vozidiel Ján Novotný, vedúci predaja úžitkových vozidiel Mercedes-Benz Slovakia. „Vnímame to ako dôležitý míľnik pri presadzovaní sa elektromobility nielen na Slovensku. Ale aj ako dôležitý krok pre obe naše spoločnosti. Sme presvedčení, že ide o začiatok dlhodobej spolupráce a spoločnosti SPS dodáme aj ďalšie elektrické vozidlá. Víziou automobilky Mercedes-Benz je vyrábať aj elektrické úžitkové vozidlá, ktoré budú mať akumulátor s vyššou kapacitou. A tým pádom ponúknu svojim klientom dojazd do väčšej vzdialenosti. K tomu sa pridá aj technológia, ktorá umožní rýchlejšie nabíjanie. Tešíme sa, že čoskoro predstavíme nové modely, ktoré potešia nielen kuriérske spoločnosti, ale aj širšie spektrum zákazníkov,“ uzavrel Ján Novotný.

Zdroj
transport.sk
Editor
TSfoto: Slovak Parcel Service

Prečítajte si aj

Back to top button