Správy | Aktuality | Témy

Výber mýta za 1. štvrťrok 2024 presiahol sumu 61,5 mil. eur

Výber mýta za 1. štvrťrok 2024 presiahol sumu 61,5 mil. eur. V marci sa prostredníctvom komplexnej služby elektronického výberu mýta pre Národnú diaľničnú spoločnosť vybralo 21,3 mil. eur, medziročne o 4 % menej. Za celý prvý štvrťrok potom výber mýta za použitie spoplatnených komunikácií na Slovensku presiahol 61,5 mil. eur (medziročne nárast o 4 %). Vymedzené úseky ciest využívalo v marci denne priemerne 38 332 vozidiel s mýtnou povinnosťou.

Od začiatku roku 2024 získalo nárok na zľavu z ceny mýta 7 223 vozidiel, z nich 6 451 je registrovaných na Slovensku. Prevádzkovateľom vozidiel bola poskytnutá zľava vo výške 159 tis. eur. Z celkovej sumy poskytnutých zliav pripadlo 148 tis. eur, čo je 93 %, na prevádzkovateľov vozidiel registrovaných na Slovensku.

Za využívanie vymedzených úsekov na diaľniciach a rýchlostných cestách sa v marci vybralo mýto vo výške 15 mil. eur, čo je 70 % z celkového výberu. Na vymedzených úsekoch ciest I. triedy prekročil výber 6,3 mil. eur. Prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia sa podieľali na výbere mýta vo februári takmer 54 %. Dňom s najvyšším výberom mýta sa stal pondelok 25. marca, kedy dopravcovia uhradili za použitie ciest a diaľnic viac ako 1,04 mil. eur.

V elektronickom mýtnom systéme bolo k 31. marci 2024 zaregistrovaných 340 184 palubných jednotiek, čo je medziročne o takmer 27 tisíc palubných jednotiek viac. Z celkového počtu palubných jednotiek bolo 78,8 % priradených vozidlám zo zahraničia. Mobilné jednotky vynucovania riešili vo februári na vymedzených úsekoch ciest 426 prípadov porušenia zákona o výbere mýta.
Operátori zákazníckej linky elektronického mýtneho systému prijali vo februári 5 651 hovorov. Takmer 29 % prijatých hovorov bolo obslúžených v slovenčine, zvyšné hovory potom v niektorom z piatich ďalších jazykov zákazníckej linky

O spoločnosti SkyToll

Spoločnosť SkyToll je súčasťou skupiny ITIS Holding, globálneho lídra v oblasti technológií pre dopravnú infraštruktúru a automatizáciu. V oblasti inteligentných dopravných informačných systémov schopných analyzovať a usmerňovať dopravu kdekoľvek na svete pôsobí od roku 2008. Ako prvý na svete dokázal SkyToll vytvoriť riešenie, ktoré spája satelitnú GNSS technológiu na určovanie polohy, mikrovlnnú DSRC technológiu na komunikáciu na krátke vzdialenosti a mobilnú GSM technológiu na komunikáciu v mobilných sieťach na diaľniciach aj na cestách nižších tried.

SkyToll má za sebou úspešné projekty spoplatňovania dopravnej infraštruktúry na Slovensku, v Českej republike, Slovinsku a Uruguaji. So základňou v Európe a pobočkami v Indii a Singapure ponúka SkyToll efektívne riešenia pre spoplatnenie infraštruktúry. Spoločnosť exceluje v rozvoji systémov na riadenie dopravy, ktoré znižujú jej negatívne vplyvy a sú pripravené na implementáciu kdekoľvek na svete.

Editor
Peter Magerčiak

Prečítajte si aj

Back to top button