Motorizmus

Mercedes-Benz potvrdil prvenstvo v prémiovom segmente

Mercedes-Benz potvrdil prvenstvo v prémiovom segmente na Slovensku. Automobilka Mercedes-Benz aj v roku 2023 potvrdila na slovenskom trhu pozíciu najpredávanejšej značky prémiových vozidiel.

Podľa štatistík registrácií Združenia automobilového priemyslu SR (ZAP SR) pribudlo 3 705 novo zaregistrovaných vozidiel značky Mercedes-Benz a to v kategórii osobných vozidiel M1 (3 274 kusov) ako aj v kategórii ľahkých úžitkových automobilov N1 (431 kusov), čo predstavuje medziročný nárast o 23,58 percenta. Z hľadiska celkového postavenia to znamená 9. miesto a 3,82-percentný podiel na celkovom trhu. Z hľadiska osobných automobilov M1 sa značka Mercedes-Benz umiestnila na 8. mieste s trhovým podielom 3,72 percenta.

Mercedes-Benz jednotkou medzi prémiovými automobilmi

Medzi výrobcami prémiových automobilov patrí luxusnej značke Mercedes-Benz prvé miesto v segmente osobných vozidiel. Na čele hodnotenia prémiového segmentu sa značka nachádza aj medzi elektrickými vozidlami (257 ks).

Čisto elektrické osobné vozidlá zaznamenali takmer 37-percentný medziročný nárast registrácií, čim dosiahli takmer 11 percentný podiel na celkovom trhu s elektrickými osobnými vozidlami. To radí stuttgartského výrobcu na tretie miesto medzi elektrickými osobnými vozidlami a na prvé miesto medzi prémiovými elektromobilmi. Mercedes-Benz tak preukazuje svoj technologický náskok dlhodobým vývojom plne elektrických modelov, čo sa odráža v ich vysokej technickej a bezpečnostnej úrovni a tiež v najširšej ponuke od kompaktných EQA a EQB, ktoré mali nedávno modernizáciu prinášajúcu aj vyššie dojazdy, cez žiadané modely EQE SUV a EQS SUV až po luxusné sedany EQE a EQS či veľkopriestorové EQV a EQT. Najžiadanejším elektrickým modelom bola EQS SUV (77 ks), nasledovaná modelmi EQE SUV (40 ks), EQE sedan (24 ks) alebo EQS sedan (23 ks).

Spomedzi hybridných vozidiel dobíjateľných zo siete sa najviac zákazníkov rozhodlo pre model GLC (92 ks). Nasledovaný je modelom GLE (89 ks) a Triedou S (54 ks).

Keď Mercedes-Benz, tak SUV

Značka Mercedes-Benz ponúka na Slovensku veľmi široké portfólio modelov od kompaktných vozidiel až po veľké limuzíny a SUV. Segment SUV zaznamenal v roku 2023 takmer 57-percentný podiel na registráciách značky. Celkovo sa pre tento segment rozhodlo 1 849 zákazníkov.

Najobľúbenejším modelom na slovenskom trhu sa aj v roku 2023 stal so 496 kusmi model GLE. Na druhom mieste sa so 489 kusmi umiestnil model GLC. Tretie miesto s 293 registrovanými kusmi patrí veľkopriestorovému a mimoriadne všestrannému modelu Trieda V. Obľubu vozidiel zo segmentu SUV podčiarkuje aj štvrté miesto pre model GLS s 223 registrovanými vozidlami. Na piatom mieste sa umiestnila vlajková loď Trieda S s dovedna 183 registrovanými kusmi. Obľúbená Trieda G, ktorá vstúpi tento rok do elektrického veku, si v roku 2023 pripísala 166 registrovaných vozidiel.

Mercedes-Benz potvrdil prvenstvo v prémiovom segmente na Slovensku.

Úspech v najvyššom segmente

Automobilka Mercedes-Benz sa v rámci svojej stratégie zamerala na zvýšenie predaja v najluxusnejšom segmente (Top-End Luxury), čo sa jej na slovenskom trhu darí veľmi dobre napĺňať. Potvrdzuje to nielen záujem o luxusné limuzíny (Trieda S) a SUV (GLS) z najvyššieho segmentu, ale aj úspešný predaj vozidiel značky Mercedes-AMG (382 ks, medziročný nárast o takmer 36 percent) alebo Mercedes-Maybach (58 ks, medziročný nárast o takmer 12 percent). Pre vozidlo zo segmentu Top-End-Luxury sa v roku 2023 rozhodlo dovedna 729 zákazníkov značky Mercedes-Benz.

Zaujímavosťou je, že za značku Mercedes-AMG je najpredávanejším modelom Trieda G so 117 registráciami.

Mercedes-Benz potvrdil prvenstvo v prémiovom segmente na Slovensku.

Úspešné ľahké úžitkové vozidlá N1

Pozitívne výsledky si značka Mercedes-Benz pripísala aj na poli ľahkých úžitkových vozidiel. Celkovo si tieto automobily našli 431 zákazníkov, čo predstavuje 4,73-percentný podiel na trhu a 9. miesto. Aj v tomto prípade sa prejavil silný inovačný potenciál automobilky, pretože pre čisto elektrické vozidlá sa rozhodlo 58 záujemcov. Znamená to 2. miesto medzi elektrickým ľahkými úžitkovými vozidlami a trhový podiel 22,48 percenta. Prvú trojku najpredávanejších ľahkých úžitkových modelov tvoria Sprinter (355 kusov, z toho 48 čisto elektrické verzie eSprinter), Citan (45 ks) a Vito (30 ks).

„Mimoriadne nás teší, že sa nám spoločne s našimi autorizovanými partnermi podarilo umiestniť na slovenskom trhu 1 018 vozidiel z modelového portfólia divízie Mercedes-Benz Vans, čo predstavuje historicky najsilnejší rok z pohľadu predaja,“ uviedol Ján Novotný, vedúci predaja vanov spoločnosti Mercedes-Benz Slovakia.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS Mercedes-Benz

Prečítajte si aj

Back to top button