Rôzne

Inteligentné kamery Konica Minolta dostali novú robotickú ruku

Inteligentné kamery Konica Minolta dostali novú robotickú ruku. Konica Minolta dopĺňa riešenie inteligentných kamier o inovovanú technológiu z oblasti robotiky, tzv. kolaboratívneho robota alebo Cobota. Kamery využívajúce umelú inteligenciu si dokážu zastať prácu výstupnej kontroly a odhaliť akékoľvek poškodenie alebo znečistenie produktu už priamo na výrobnej linke. Vďaka novej robotickej ruke dokáže systém defektný výrobok aj automaticky odstrániť, bez toho, aby spomalil výrobný proces.

„Cobot je vhodný pre všetky výrobné a logistické prevádzky. Najväčší prínos ponúka v prípade monotónnej a opakujúcej sa manuálnej práce, alebo na pozíciách vo výrobe, ktoré trpia nedostatkom personálu. V spojení s inteligentnými kamerami možno tieto činnosti efektívne zautomatizovať a vďaka možnosti práce v režime 24/7 aj výrazne zvýšiť spoľahlivosť a rýchlosť výroby,“ uviedol Milan Obertik, vedúci divízie Forxai Video Visions spoločnosti Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodal: „Popri zabezpečení kontrolných činností si dokáže zastať aj ťažké či nečisté práce, ako je zváranie, uťahovanie či lepenie. Vďaka bezpečnostným funkciám, ako je technológia na snímanie sily a detekcia kolízie, môže však pracovať priamo vedľa ľudí bez potreby budovania akýchkoľvek ochranných bariér. Konica Minolta sa na globálnej úrovni presadzuje v oblasti robotiky najmä v sektore zdravotníctva a prepravy tovaru. Robotické ruky pre priemysel potom začala dodávať v roku 2008. Najnovšia verzia cobota ponúka nosnosť až 30 kg, vyššiu presnosť pohybov a vylepšené napojenie na priemyselné protokoly. „Medzi prednosti cobota patrí okrem iného aj rýchlosť jeho nasadenia. Jeho zostavenie
a naprogramovanie prvej jednoduchej úlohy zaberie aj netrénovanému operátorovi menej než hodinu,“
uviedol M. Obertik.

Prečítajte si aj

Inteligentné kamery Konica Minolta dostali novú robotickú ruku

Cobot od Konica Minolta môže v kombinácii s inteligentným kamerovým riešením fungovať aktuálne v dvoch konfiguráciách. Buď je kamera umiestnená samostatne a cobot pracuje namiesto človeka ako manipulátor, alebo môže byť umiestnená na konci robotickej ruky, kedy zhotovuje a vyhodnocuje snímky z každého miesta, kam ju cobot posunie.

„Energeticky je cobot oveľa menej náročný než tradičné priemyselné roboty. Jeho spotreba je v priemere okolo 200 W, čo je pre porovnanie podobná hodnota ako pri domácej hernej konzole,“ uzavrel M. Obertik s tým, že cobot je k dispozícii pre praktické ukážky aj v pražskom showroome Konica Minolta.

Editor
Peter Magerčiak
Back to top button