Elektromobilita

Na elektrické nákladné vozidlá sme pripravení!

Na elektrické nákladné vozidlá sme pripravení! Eurowag prenáša svoje skúsenosti zo správy osobných elektrických fleetov aj do oblasti nákladných vozidiel.

Jeho komplexné služby siahajú od špecifickej navigácie, telematiky a fleet manažmentu cez zabezpečenie platieb za nabíjanie až po zabezpečenie samotného dobíjania. Elektrifikácia nezadržateľne preniká aj do oblasti nákladnej dopravy. Eurowag chce svojim súčasným i novým zákazníkom tento prechod čo najviac uľahčiť. Skúsenosti s elektrifikáciou získal predovšetkým v oblasti osobných fleetov, kde patrí medzi absolútnu špičku. Trendy chce udávať aj v segmente nákladnej dopravy. Aj prvé komerčne prevádzkované elektrické nákladné vozidlo v Českej republike používa telematiku práve od spoločnosti Eurowag.

Telematiku od Eurowagu používa aj prvý komerčne prevádzkovaný elektrický truck u nás

Štyri piliere

Zaistenie telematických služieb a správy fleetov je ale len jedným zo štyroch základných pilierov, ktoré chce Eurowag ponúknuť súčasným aj novým zákazníkom, ktorí chcú v oblasti nákladnej dopravy prejsť na elektromobilitu. V oblasti elektrických osobných fleetov dnes Eurowag patrí k tým, čo určujú trendy. Rovnako silný nástroj má aj v podobe vlastného, nedávno modernizovaného fleetového a telematického riešenia pre nákladné vozidlá (Fleet Management). „A my obe tieto oblasti spojíme dohromady, aby sme dokázali ponúknuť adekvátne a kvalitné riešenie,“ vysvetľuje David Nurkovič, producent owner e-mobility a e-fleet špecialista vo firme Eurowag.

Jednou zo služieb EW bude aj zabezpečenie komplexných služieb v oblasti neverejného dobíjania

Na elektrické nákladné vozidlá sme pripravení!

EV mód do navigácie pre kamióny

Už zhruba dva roky Eurowag ponúka používateľom osobných elektrických vozidiel prostredníctvom firmy Sygic, patriacej do skupiny Eurowag, a jej mobilnej navigačnej aplikácie unikátny EV mód. Ten obsahuje aktualizovanú databázu všetkých dostupných elektrifikovaných a plug-in hybridných vozidiel na slovenskom trhu. Dokáže naplánovať trasu s ohľadom na možnosti nabíjania. „Rovnakú funkcionalitu dostane aj Sygic Truck, navigácia určená pre kamióny, ktorú už čoskoro uvedieme,“ opisuje ďalší stavebný kameň služieb pre elektrifikáciu nákladnej dopravy David Nurkovič. Aj vodiči nákladiakov tak budú mať v rukách mocný nástroj, ktorý nájde nabíjaciu stanicu a zistí jej online status, teda či nie je obsadená.

Už čoskoro dostane po vzore osobných áut režim EV pre elektrické vozidlá aj navigácia určená pre kamióny

Vratky daní a nabíjací roaming

„Na nabíjanie sa dá pozerať ako na inú formu tankovania paliva. Takže by sa k nemu malo pristupovať rovnako aj po stránke daní a vratiek,“ otvára David Nurkovič ďalšiu tému. Zatiaľ čo pri tankovaní nafty v zahraničí je refundácia daní bežnou záležitosťou, k nabíjaniu sa zatiaľ pristupuje skôr ako k telefónnemu roamingu.

Postupne sa to ale mení aj tým, ako rastie počet firiem, ktoré ponúkajú riešenie platenia jedným prostriedkom (RFID kartou alebo aplikáciou) v rámci dobíjacích staníc rôznych prevádzkovateľov. Už dnes Eurowag umožňuje nájsť a u niektorých providerov v zahraničí aj platiť pomocou navigačnej aplikácie Sygic. Celkovo je k dispozícii viac ako 460 000 nabíjacích bodov po celej Európe. Pričom približne polovica z nich disponuje online informáciami o stave nabíjacieho bodu a možnosti platby.

A práve touto cestou chce Eurowag ísť aj v prípade nákladnej dopravy. Aj preto minulý rok investoval do holandskej firmy Last Mile Solutions. Tá poskytuje platobnú platformu pre rôznych poskytovateľov (pre charge point operátorov, ako aj pre eMobility service providerov) zaisťujúcich nabíjanie. „Našou snahou je zákazníkovi čo najviac zjednodušiť platbu za nabíjanie v celej Európe. Zaistiť mu refundáciu daní a zároveň vyriešiť aj mýto. Raz za mesiac od nás dostane faktúru, kde budú všetky platby,“ vysvetľuje plány tretieho piliera elektromobility David Nurkovič.

Možnosť platiť jedným nástrojom za verejné dobíjanie sa viac rozšíri až s príchodom elektrických ťahačov

Na elektrické nákladné vozidlá sme pripravení!

Zaistíme neverejné nabíjanie

S nabíjaním na verejných staniciach sa ale viac počíta až v čase, keď sa na trhu objavia popri elektrických kamiónoch aj elektrické ťahače, ktoré budú jazdiť na dlhšie vzdialenosti a budú sa dobíjať na ceste. V prvej fáze sa totiž elektrické nákladné vozidlá pohybujú buď iba v meste, alebo v jeho tesnom okolí. Prípadne v logistickom či výrobnom areáli, kde sa väčšinou aj dobíjajú. Druhou možnosťou je dobíjanie v depe. Väčšina výrobcov nákladných áut dnes spolu s ním ponúka aj komplexné poradenstvo a spoluprácu s vybudovaním nabíjacej infraštruktúry, jej prevádzkovaním a optimalizáciou používania. A rovnakú službu chce ponúkať aj Eurowag, ktorý pomôže nájsť vhodného partnera a dodávateľa dobíjačky alebo vyriešiť manažment dobíjania (tak, aby sa predišlo energetickým špičkám a nabíjaniu v čase, keď je elektrina drahá, atď.).

Na elektrické nákladné vozidlá sme pripravení!

Zdroj
transport.sk
Editor
MŠ, foto: Eurowag

Prečítajte si aj

Back to top button