Správy | Aktuality | Témy

Slovensko čelí právnym konaniam exekutívy EÚ v oblasti justície, dopravy a práce

Trom formálnym výzvam čelí Slovensko po štvrtkovom zverejnení pravidelného mesačného balíka právnych rozhodnutí Európskej komisie (EK) o nesplnení si povinností zo strany členských štátov EÚ. Cieľom rozhodnutí, ktoré sa vzťahujú na rôzne odvetvia a oblasti politiky EÚ, je zabezpečiť správne uplatňovanie práva EÚ v prospech občanov a podnikov.

V oblasti spravodlivosti sa Slovensko ocitlo v skupine krajín, ktoré eurokomisia vyzýva, aby implementovali právne predpisy EÚ o práve na prístup k právnikovi. Komisia zaslala formálnu výzvu Holandsku, Poľsku, Rakúsku, Rumunsku, Švédsku a Taliansku za to, že úplne netransponovali smernicu z roku 2013, ktorá stanovuje minimálne pravidlá týkajúce sa práva podozrivého na prístup k právnikovi v trestnom konaní a v konaní o výkone európskeho zatykača. Slovensku a Bulharsku zaslala eurokomisia odôvodnené stanovisko.

Prvé výzvy dostalo Bulharsko a Slovensko v januári 2017 za to, že neoznámili vnútroštátne pravidlá, ktorými sa vykonávajú tieto právne predpisy Európskej únie. Medzitým obe krajiny informovali o svojich vnútroštátnych predpisoch, tie však nezabezpečujú vykonávanie všetkých ustanovení smernice. Oba členské štáty majú dva mesiace na to, aby odpovedali na odôvodnené stanovisko a prijali potrebné opatrenia, inak EK postúpi vec Súdnemu dvoru EÚ.

V oblasti mobility a dopravy Európska komisia s odkazom na politiku Jednotného európskeho neba zaslala odôvodnené stanoviská Cypru, Francúzsku, Grécku, Malte, Portugalsku a Slovensku. Dôvodom je ich zlyhanie pri prevádzkovaní služieb dátového spojenia pre všetkých prevádzkovateľov s vhodne vybavenými lietadlami lietajúcimi vo vzdušnom priestore uvedených krajín. Komunikácia medzi lietadlom a zemou prostredníctvom dátových spojení dopĺňa hlasovú komunikáciu tradične používanú medzi pilotmi a strediskami riadenia letovej prevádzky.

Tento krok nasleduje po zaslaní formálnych výziev z mája 2020 a dodatočných výziev z februára tohto roka. Dotknuté členské štáty majú dva mesiace na prijatie potrebných opatrení. V opačnom prípade môže EK rozhodnúť o postúpení veci Súdnemu dvoru EÚ.

V oblasti práce a sociálnych práv EK zaslala formálne výzvy 24 členským krajinám vrátane Slovenska s upozornením, aby dodržiavali smernicu EÚ o vysielaní pracovníkov. Podľa názoru eurokomisie Belgicko, Bulharsko, Cyprus, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Chorvátsko, Írsko, Litva, Lotyšsko, Luxembursko, Maďarsko, Malta, Nemecko, Poľsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko zlyhali pri zosúlaďovaní rôznych vnútroštátnych ustanovení so smernicou o presadzovaní práva pri vysielaní pracovníkov z roku 2014.

Komisia má v úmysle zabezpečiť, aby platné pravidlá umožnili pokračovanie vysielania pracovníkov na jednotnom trhu EÚ bez zbytočných prekážok pre zamestnávateľov a zároveň zabezpečili práva vyslaných pracovníkov. Uvedené členské štáty majú dva mesiace na prijatie potrebných opatrení, inak im EK zašle odôvodnené stanovisko.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button