Cestná doprava

Doprava na diaľniciach a rýchlostných cestách

Doprava na diaľniciach a rýchlostných cestách. Intenzita dopravy na diaľniciach a rýchlostných cestách SR sa vlani zvýšila a priblížila sa k úrovni predpandemického roku 2019 na väčšine ťahov.

Dopravná intenzita medziročne narástla v priemere na celej sieti diaľnic a rýchlostných ciest o 11,8 %. Informovala o tom hovorkyňa Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Eva Žgravčáková. Uviedla, že maximálne priemerné hodnoty sa namerali prevažne v mesiacoch letných prázdnin. Najfrekventovanejším dňom v roku bol Zelený štvrtok. Na celom ťahu diaľnice D1 narástla dopravná intenzita medziročne o 11,7 %.

Najvyššia priemerná denná intenzita bola na úseku D1 križovatka Gagarinova – križovatka Galvaniho v Bratislave, a to 102.100 vozidiel za 24 hodín. Doprava na tejto diaľnici sa vrátila na predpandemickú úroveň, doplnila hovorkyňa. „Na ťahu D2 medziročne vzrástla dopravná intenzita o 15,5 %,“ uviedla. V priemere najviac áut vlani prešlo po bratislavskom Moste Lanfranconi, a to 90 700 áut za 24 hodín. „Na ťahu D2 ešte intenzity dopravy nedosiahli predpandemickú úroveň. Dôvodom môžu byť meniace sa pracovné návyky v súvislosti s rozmachom občasnej práce z domu v hlavnom meste,“ odôvodnila Žgravčáková.

Doprava na diaľniciach a rýchlostných cestách

Doplnila, že na celej rýchlostnej ceste R1 vzrástla dopravná intenzita medziročne o 14,7 %. Najviac áut v priemere prešlo úsekom od križovatky Trnava po križovatku Vlčkovce, Sever, a to 53 100 vozidiel za 24 hodín. Vývoj dopravy na tomto ťahu naznačuje prekročenie priemerných intenzít z rokov 2018 a 2019.
Na ťahu rýchlostnej cesty R2 evidovala NDS mierny medziročný nárast dopravnej intenzity, a to o 4,2 %.

Najvyššiu priemernú dopravnú intenzitu namerala na úseku od križovatky Pstruša po križovatku Detva, a to 12 200 vozidiel za 24 hodín. „Intenzita na tomto ťahu zatiaľ nedosiahla úroveň spred pandémie,“ zhodnotila Žgravčáková. V týchto hodnotách nie sú intenzity na novootvorenom úseku R2 Mýtna – Lovinobaňa, Tomášovce, ktorý je v prevádzke od konca minulého roka.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button