Elektromobilita

Ford Trucks elektrifikuje komunálny rad

Ford Trucks elektrifikuje komunálny rad. Na veľtrhu IAA Transportation 2022 v Hannoveri predstavil Ford Trucks 100 % elektrický nákladný automobil eTruck. Novým produktom posilňuje svoje ambície v konkurencii výrobcov úžitkových vozidiel pôsobiacich v Európe.

Globálna značka ťažkých úžitkových vozidiel Ford Trucks predviedla na poprednom svetovom veľtrhu mobility, dopravy a logistiky svoje prvé elektrické nákladné vozidlo. Spoločnosť prezentovala medzinárodne ocenený model F-MAX a predstavila svoj plán riešenia pre dopravu s neutrálnymi emisiami CO2 a taktiež nové špecifikácie a funkcie, ktoré zákazníkom značky Ford Trucks prinesú technológie prepojenej mobility, ponúkajúce väčšiu efektivitu a pohodlie.

Úspešný rad Ford-F-Max

Ford Trucks elektrifikuje komunálny rad

Elektrický komunál eTruck

Ford Trucks vo svetovej premiére predstavil 100 % elektrický nákladný automobil eTruck, ktorý podporuje ambiciózny cieľ: 50 % predajov v Európe bude do roku 2030 s nulovými emisiami. „Vďaka našej Generation F budú tvoriť 50 % predajov Ford Trucks v Európe do roku 2030 vozidlá s nulovými emisiami. Ako inovatívna značka, ktorá načúva potrebám našich zákazníkov, sa zameriavame na výskum a vývoj, aby sme na trh priniesli špičkové technológie novej generácie. Naším cieľom je teda predovšetkým pomáhať znižovať prevádzkové náklady a emisie uhlíka v cestnej doprave. A zároveň zvyšovať produktivitu vozového parku,“ informoval pri odhalení novinky Serhan Turfan, viceprezident Ford Trucks.

Plne elektrický nákladný automobil Ford eTruck bol navrhnutý a vyrobený výlučne v Turecku. Lítiovo-iónové články s kapacitou 392 kWh poskytujú dojazd až 300 kilometrov. To v komunálnych službách, ako napríklad smetiarske auto, vystačí na celý pracovný deň. Večer sa dá energia doplniť na základni. Nový eTruck Ford Otosan má maximálny nabíjací prúd 180 kW, na nabitie v rozmedzí 20 – 80 % postačí 75 minút. Upútal aj moderný vyspelý dizajn tohto elektrického nákladiaka.

Komunálne vozidlá Ford Trucks

Konštrukčné vozidlá Ford Trucks sa vďaka svojej robustnosti a mimoriadne pevnej konštrukcii presadzujú predovšetkým v stavebníctve, no verzia 1833D DC 4×2 nachádza vďaka týmto vlastnostiam dobré uplatnenie aj s komunálnymi nadstavbami. Aj u nás jazdia komunálne vozidlá Ford Trucks so smetiarskymi nadstavbami. Vývoz komunálneho odpadu napríklad v Turčianskych Tepliciach zabezpečuje nové smetiarske auto 1833D DC 4×2 s deväťlitrovým motorom Ecotron s výkonom 330 k. Uplatnenie nachádza i pri čistení ulíc a v spojení so zhŕňačom a sypačom aj pri zimnej údržbe ciest.

Export do 50 krajín Európy

Ford Trucks plánuje dosiahnuť do roku 2024 export do 50 krajín v Európe. Vyrába rad ťažkých úžitkových vozidiel vrátane ťahačov, stavebných a distribučných nákladných vozidiel s hmotnosťou nad 18 ton. Overené výsledky v oblasti kvality a celkových nákladov na prevádzku a efektivitu úžitkových vozidiel Ford sú základom medzinárodnej produktovej stratégie značky Ford Trucks. V spoločnosti Ford Trucks viac ako polstoročie kombinujú skúsenosti s konštrukciou a výrobou s odbornými znalosťami v oblasti vývoja vozidiel vrátane úplne nových motorov. Značka Ford Trucks pôsobí vo viac ako 40 krajinách v Európe, na Blízkom východe, v Afrike a v Spoločenstve nezávislých štátov a medzinárodnú sieť rozširuje na troch kontinentoch.

Ford 1833D DC 4×2 na zvoz komunálneho odpadu v Trenčianských Tepliciach

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
VIB

Prečítajte si aj

Back to top button