Motorizmus

Prichádza Ford F-Line 2024

Prichádza Ford F-Line 2024. Ford F-Line je nástupca modelu Cargo. Plní najnovšie bezpečnostné predpisy pre rok 2024 a dvíha úroveň kvality k výraznejšej konkurencieschopnosti na našom trhu.

Po predstavení novej série ťažkých nákladných vozidiel v tureckej Antalyi sa nový rad Ford Trucks predstavil aj na francúzskom veľtrhu SOLUTRANS 2023. Ford Trucks sa rozhodol pre hĺbkovú modernizáciu pôvodných modelov Cargo. Výsledkom je nový rad F-Line, kompletne prepracovaný model. Starú masku s kruhovými svetlami nahradil dizajnom vychádzajúcim z modelu F-MAX.

Séria F-Line vznikla na základe analýzy dopytu trhu a požiadaviek zákazníkov – bezpečnosť, komfort, ale predovšetkým spoľahlivosť. Nový rad F-Line bude na trh dodávaný ako ťahač a rozvážkový automobil. Chýbať nebude ani veľké množstvo rôznych stavebných a špeciálnych verzií.

Neostalo však len pri zásadnej zmene kabíny zvonku. Modernizoval sa aj interiér kabíny, vrátane novej palubnej dosky so 9-palcovým dotykovým displejom, novým multimediálnym systémom, volantom a množstvom ďalších detailov. Ešte podstatnejšie je, že konštruktéri zásadne rozšírili základnú bezpečnostnú výbavu modelu F-Line.

Prichádza Ford F-Line 2024. Na palubnej doske sú nové ovládacie prvky a LDC Displej.
Na palubnej doske sú nové ovládacie prvky a LDC Displej

General Safety Regulation

Cieľom výraznej inovácie Ford Trucks bolo dosiahnuť technickú úroveň, ktorou splnia chystané nové predpisy General Safety Regulation. Tie začnú platiť v polovici roku 2024 v rámci celej EÚ. Ford F-Line preto do výbavy dostal systém sledovania mŕtvych uhlov, zadnú cúvaciu kameru, technológiu rozpoznávania dopravných značiek, monitorovanie tlaku v pneumatikách ako aj prípravu na integráciu testu na alkohol. Ďalej detekcia kolízie s chodcami, inteligentný adaptívny tempomat s funkciou Stop&Go, automatický asistent diaľkových svetiel, prípadne varovanie pred opustením jazdného pruhu. Celkom pribudlo 13 nových systémov aktívnej pomoci pri predchádzaní nehodám.

K dispozícii budú dva motory EURO 6: jeden 9-litrový a druhý 12,7-litrový, s výkonom 330 a 420, respektíve 450 koní. Tieto motory patria do rodiny Ecotorq vyvinutej výrobcom. V nižšom rade pre mestskú a medzimestskú logistiku budú podvozky 6×4 spojené s 9-litrovým motoro Ecotorq s výkonom 330 koní, krútiacim momentom 1 400 Nm a manuálnou prevodovkou Eaton alebo ZF v závislosti od aplikácie. Pre ťažké nákladné alebo terénne vozidlá F-Line sú určené 12,7-litrové motory s výkonom 420, 450 alebo 480 koní s krútiacim momentom 2 150, 2 300 a 2 500 Nm, podľa dopytu. Bez ohľadu na konfiguráciu sa môže klient rozhodnúť pre manuálnu prevodovku 16 (dodáva ZF) alebo automatickú prevodovku rovnakého typu od výrobcu Ford.

Súčasťou výbavy Ford F-Line môže byť aj ConnecTruck. Vďaka nemu sa môžu zákazníci kedykoľvek pripojiť k svojim vozidlám. A to cez webový portál alebo zo svojich mobilných telefónov. Monitorovať môžu jednotku, prijímať rýchle spotrebiteľské dáta, vzdialenú diagnostiku alebo mať aktualizácie softvéru.
Nový rad Ford F-Line bude dodávaný pre tri segmenty, ktoré v súčasnosti zahŕňa rad Cargo. Aplikácie na stredné vzdialenosti (veľký výber možností od 4×2 do 8×2), cestné vozidlá (traktory 4×2 až 6×4) a off-road (od 4×4 do 8×4).

Predaj novej série F-Line začne vo februári 2024 v Turecku. V Európe (teda aj v SR) sa oficiálne začne v prvom polroku 2024.

Zdroj
transport.sk
Editor
Viliam Bujna, zdroj: Ford Trucks/Solutrans

Prečítajte si aj

Back to top button