Cestná doprava

Eurowag otvoril dve nové LNG stanice

Eurowag otvoril dve nové LNG stanice. Možností načerpať skvapalnený zemný plyn v regióne Česka a Slovenska stále pribúda. Palivo, ktoré je momentálne jedinou životaschopnou alternatívou nafty pre nákladné vozidlá, možno natankovať už na siedmich staniciach v Česku a štyroch na Slovensku.

EUROWAG otvoril dve stanice na čerpanie skvapalneného zemného plynu. Prispieva tak k rozširovaniu siete tohto paliva, ktoré je ekologickejšou alternatívou nafty. Kým na začiatku roku 2022 mohli vodiči nákladných áut v Česku doplniť LNG na troch staniciach, k dnešnému dňu ich je už sedem. Najnovšie pribudli práve stanice EUROWAG-u na D8 v Kozomíne a na D1 v Modleticiach. Na Slovensku sú súčasťou akceptačnej siete spoločnosti EUROWAG tri LNG stanice – v Bratislave, Bytči a Prešove. Okrem toho sa dá na Slovensku LNG natankovať aj v Trnave.

„Výstavbu našich dvoch vlastných čerpacích staníc považujeme za kľúčový krok pre samotnú spoločnosť EUROWAG, ako aj pre dopravné a logistické spoločnosti. Spolu s ďalšími prevádzkovateľmi sme za posledný rok viac ako zdvojnásobili počet čerpacích staníc LNG v Českej republike. Ich výhodná poloha v Kozomíne a Modleticiach spolu s našou akceptačnou sieťou LNG staníc umožnuje, že naši zákazníci môžu bezpečne jazdiť na dlhé vzdialenosti do všetkých kútov Európy. V rámci našej akceptačnej siete môžu vodiči využívať už viac ako 310 staníc v 13 európskych krajinách,“ povedal Jan Laluch, ktorý má v spoločnosti EUROWAG na starosti rozvoj alternatívnych palív.

Jedna z nových stacionárnych čerpacích staníc je ľahko dostupná z diaľnice D8, ktorá spája Prahu s Ústím nad Labem a pokračuje do Nemecka. Stanica sa nachádza v Kozomíne, v blízkosti Kralúp nad Vltavou (D8-exit 9 Kralupy n/V). Druhá nová čerpacia stanica sa nachádza v Modleticiach, v širšom okolí Prahy pri diaľnici D1, spájajúcej hlavné mesto Česka s Brnom (Zděbradská 195, Modletice).

Eurowag otvoril dve nové LNG stanice

Počet čerpacích staníc LNG tak v Česku stúpol z piatich na sedem. Na začiatku minulého roka pritom mali vodiči nákladných vozidiel možnosť dotankovať LNG len na dvoch mobilných staniciach GasNet a jednej stacionárnej stanici Spolgas. Český Národný akčný plán pre čistú mobilitu predpokladá, že do roku 2030 stúpne počet LNG staníc v Českej republike na 30.

Čerpacie stanice LNG pribúdajú aj na Slovensku, do konca roka by mali pribudnúť minimálne ďalšie tri.
Počet nákladných vozidiel s pohonom na LNG sa celosvetovo zvyšuje. Naviac, cena zemného plynu v poslednom období v Európe postupne klesá. Táto ekologickejšia alternatíva nafty predstavuje pre prevádzkovateľov spôsob, ako účinne znížiť emisie z dopravy. Len v Česku je podľa Českého plynárenského zväzu registrovaných viac ako 130 nákladných vozidiel s týmto pohonom.

Vozidlá na skvapalnený zemný plyn sú napríklad v Nemecku oslobodené od mýtnych poplatkov. Skvapalnený zemný plyn je ideálnym palivom pre diaľkovú ťažkú nákladnú dopravu. Keďže ide o osvedčenú a spoľahlivú technológiu s dojazdom vozidiel až 1 600 km. Vozidlá na skvapalnený zemný plyn majú v Európe aktuálne k dispozícii sieť 648 čerpacích staníc, ktorá sa neustále rozširuje. Z toho môžu zákazníci zaplatiť v rámci akceptačnej siete EUROWAG na 316 staniciach.

Budúcnosť

LNG je už dnes spoľahlivým spôsobom, ako splniť emisné normy EÚ v cestnej nákladnej doprave. Budúcnosť spočíva v prechode na bioLNG, ktorý pochádza zo zvyškov potravín a biologického odpadu. Z hľadiska chemického zloženia ide o identické palivá, ktoré sa môžu voľne miešať. Prechod z LNG na bioLNG je teda možný okamžite. Bez toho, aby bolo potrebné meniť infraštruktúru čerpacích staníc alebo technológiu vozidiel.

Projekt výstavby 2 LNG staníc v Kozomíne a Modleticiach pod názvom „Výstavba plniacich staníc LNG“ bol spolufinancovaný Európskou úniou v rámci Operačného programu Doprava pod záštitou Ministerstva dopravy Českej republiky.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button