Motorizmus

Inovácie v novom rade dodávok Stellantis Pro One

Inovácie v novom rade dodávok Stellantis Pro One. V nemeckom Rüsselsheime sme boli na medzinárodnej prezentácii spojenej s jazdami nového radu dodávok Stellantis Pro One – značiek PEUGEOT, Citroën, FIAT Professional, Opel a Vauxhall.

Stellantis Pro One je skupina zastupujúca všetky úžitkové dodávky značky. Prvýkrát má na cestách až 12 modelov vo všetkých segmentoch. Ide o nový Citroën Berlingo Van, Jumpy, Jumper; Nový FIAT Professional Doblò, Scudo, Ducato; Nový Opel a Vauxhall Combo, Vivaro, Movano; Nový PEUGEOT Partner, Expert, Boxer. Cieľom ofenzívy Stellantis Pro One s najnovšou generáciou dodávok je dosiahnuť globálne vedúce postavenie v oblasti úžitkových vozidiel do roku 2027 v súlade so strategickým plánom Dare Forward 2030.

Prečítajte si aj

„Obnova celého radu dodávok Stellantis, založená na elektrifikácii druhej generácie, spolu s portfóliom inovatívnych technológií a prepojených služieb, je jadrom posilneného vedenia „Pro One“ a projektu zameraného na zákazníka,“ povedal Xavier Peugeot, senior viceprezident obchodnej jednotky úžitkových vozidiel Stellantis.

Priorita nulových emisií

Elektrické dodávky BEV druhej generácie Stellantis Pro One vynikajú zvýšeným dojazdom na všetkých modeloch (až 420 km). Posilňujú existujúcu ponuku stredne veľkých a veľkých dodávok s vodíkovými palivovými článkami bez kompromisov vo výkone. Celý rad dodávok všetkých značiek Stellantis Pro One má nové technické funkcie – nový dizajn kokpitu, nový 10-palcový infotainment, 21 modernizovaných pokročilých asistenčných systémov pre vodiča (ADAS) až po autonómnu úroveň 2, stopercentnú konektivitu ako štandard, inovatívne riešenie e-PTO (electric Power Take off), umožňujúce využitie trakčnej batérie na prestavby. Každá značka je niečím osobitá a predstavíme ich postupne v ďalších číslach tohto magazínu.

Inovácie v novom rade dodávok Stellantis Pro One

Zatiaľ teda len v skratke:
CITROËN uvádza na trh svetoznáme sedadlá Citroën Advanced Comfort® pre ľahké úžitkové vozidlá.
FIAT PROFESSIONAL ponúka v novom E-Ducato o 30 % väčší dojazd, najlepšie vo svojej triede. Značka sa zameriava aj na Magic Cargo a ďalšie inovatívne, dômyselné a dostupné riešenia.
OPEL a VAUXHALL upútali svojimi hi-tech systémami osvetlenia Intelli-Lux LED® Matrix Light.
PEUGEOT vyniká svojím sofistikovaným a futuristickým i-Cockpit®.

Zväčšený dojazd

Stellantis a jej značky využívajú celý rad pokročilých elektrifikovaných pohonných, bezpečnostných, ADAS a technológií konektivity, aby poskytli vodičom prostredie bez stresu a spoľahlivého obchodného partnera pre komerčných vlastníkov. V súčasnosti je Stellantis nesporným lídrom v Európe v oblasti pohonu úžitkových vozidiel s nulovými emisiami výfukových plynov. Ponúka BEV aj elektrické pohony s palivovými článkami (FCEV).

Vynovený rad úžitkových vozidiel so sebou prináša druhú generáciu technológií s nulovými emisiami výfukových plynov, vrátane vlastných systémov batérií EV, ktoré poskytujú väčší dojazd. Druhá generácia pohonu BEV dáva novým kompaktným dodávkam najlepší dojazd vo svojej triede viac ako 340 kilometrov. V nových dodávkach BEV strednej veľkosti ponúkajú akumulátory 50 alebo 75 kilowatthodín (kWh) energie a dojazd až 350 km. V segmente veľkých dodávok poskytuje 110-kWh batéria najlepší dojazd EV vo svojej triede až 420 km. Navyše rýchle nabíjanie pri 150 kW zoberie batériu veľkej dodávky z 0 na 80 % za menej ako jednu hodinu.

Inovácie v novom rade dodávok Stellantis Pro One

400V e-Power Take Off (ePTO) prináša elektrifikáciu do celého radu úžitkových vozidiel bez toho, aby bola ohrozená užitočná hmotnosť vozidla. ePTO čerpá energiu z nainštalovanej trakčnej batérie namiesto toho, aby vyžadoval samostatný zdroj energie.

Vylepšenia prichádzajú aj v technológii pohonu vodíkových palivových článkov s nulovými emisiami. Druhá generácia pohonu vodíkových palivových článkov v stredne veľkých dodávkach, bude uvedená na trh v polovici roku 2024. Využíva exkluzívny systém stredného výkonu Stellantis a poskytuje segmentový rekord dosahu až 400 km. Pohon s vodíkovými palivovými článkami sa v roku 2024 rozšíri na veľké dodávky s architektúrou stredného výkonu, dojazdom až 500 km a dobou doplnenia päť minút.

Rekuperácia energie

Medzi ďalšie technologické zdokonalenia patrí regeneračný brzdový systém, ktorý sa aktivuje pomocou páčok na volante. Berie do úvahy hmotnosť vozidla a dynamiku vozovky s cieľom maximalizovať rekuperáciu energie. Tepelné čerpadlo v kompaktných dodávkach BEV optimalizuje spotrebu energie v chladných a zimných podmienkach, aby sa maximalizoval dojazd vozidla.
Na vodiča sa zameriava vynovený rad dodávok vrátane novej generácie rozhrania človek-stroj (HMI), ktorá zvyšuje produktivitu a bezpečnosť. Združené prístroje a stredové displeje sú väčšie a vodič ich môže konfigurovať.

Inovácie v novom rade dodávok Stellantis Pro One

Dynamic Surround Vision využíva exteriérové kamery, ktoré poskytujú široký výhľad okolo vozidla, čo napomáha pri navigácii v premávke aj v preplnených uliciach. V kompaktných dodávkach sa nová stanica Smartphone Station pripája k špecializovanej aplikácii, ktorá umožňuje mobilnému telefónu stať sa ovládacím panelom vozidla vrátane interakcie s tlačidlami na volante, čo z neho robí nákladovo efektívny spôsob inovácie online zážitku.

Vo veľkých dodávkach je pokročilé riešenie asistovanej jazdy úrovne 2 prostredníctvom kombinácie adaptívneho tempomatu s funkciou stop-and-go, centrovania v jazdnom pruhu a asistenta pre jazdu v dopravnej zápche. Nová generácia spaľovacieho motora sa tiež spája s 8-stupňovou automatickou prevodovkou pre lepší dojazd a výkon. Novinkou sú aj Full LED svetlomety pre príkladný výhľad a bezpečnosť v úplne nových úžitkových dodávkach.

Konektivita

Bezdrôtová konektivita, aktivovaná pri dodaní vozidla, udržuje vodičov informovaných a manažérov v spojení s ich vozovým parkom v reálnom čase. Umožňuje dostupné balíky služieb, ktoré šetria náklady, ako je preventívna údržba, koučovanie ekologického pohonu, smerovanie EV a správa nabíjania. Bezdrôtové aktualizácie umožňujú vozidlám, aby sa vyvíjali spolu s ich používateľmi.

Poskytovanie rozsiahlej a efektívnej ponuky prepojených služieb s obchodnými partnermi je jedným z piatich pilierov Stellantis Pro One. Balíky Service Pack sú zamerané na kontinuitu a efektivitu podnikania. Služby správy vozového parku poskytované ako nespracované údaje (údajový balík na správu vozového parku od spoločnosti Mobilisights) alebo integrované v rámci servisného nástroja (preventívna údržba a pripojenie flotily od spoločnosti Free2Move) pomáhajú znižovať prestoje vozového parku a celkové náklady na vlastníctvo.

V 2. štvrťroku Stellantis uvádza na trh prvý interaktívny nástroj na riadenie úloh vo vozidle. Ten umožňuje komunikáciu v reálnom čase, prideľovanie úloh a aktualizácie stavu medzi správcom vozového parku a vodičmi v teréne prostredníctvom zabudovanej informačno-zábavnej jednotky vozidla.
„Podstatou našej obnovy celej našej ponuky dodávok orientovanej na zákazníka nie sú žiadne kompromisy – v rozsahu, schopnostiach, bezpečnosti a konektivite,“ povedal Luca Marengo, globálny vedúci produktového oddelenia pre sériovú životnosť obchodnej jednotky Stellantis Commercial Vehicles.

Zdroj
Foto Stellantis a autor
Editor
Peter Magerčiak

Prečítajte si aj

Back to top button