Motorizmus

Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá

Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá kombinuje nízky valivý odpor s vysokým kilometrovým výkonom.

  • Piata generácia radu pneumatík Conti Eco spoločnosti Continental ponúka riešenia pre nákladnú dopravu v regionálnej a diaľkovej doprave
  • Špeciálne kaučukové zmesi poskytujú optimálny valivý odpor a zároveň vysoký kilometrový výkon
  • Zákazníci vozového parku šetria palivo a znižujú emisie CO2
  • Nákladová efektívnosť a udržateľnosť idú ruka v ruke v novom produktovom rade ruka v ruke

Spoločnosť Continental predstavila piatu generáciu pneumatík radu Conti Eco pre nákladnú dopravu. Nový produkt je zameraný priamo na potreby zákazníkov v sektore prepravy, ktorý podlieha stále väčšej dynamike regulačného prostredia. To znamená, že spĺňa aj všetky požiadavky taxonómie EÚ pre vozové parky.

Úplne novo vyvinuté nákladné pneumatiky od spoločnosti Continental umožňujú dopravným spoločnostiam výrazne znížiť spotrebu paliva a emisie CO2 v regionálnej aj diaľkovej doprave a tým znížiť náklady na prepravu. Pri novej generácii pneumatík Conti Eco sa vývojovým expertom podarilo vyriešiť protichodné ciele optimalizácie nižšieho valivého odporu a vysokého kilometrového výkonu. Pneumatiky sú teraz dostupné v mnohých krajinách regiónu EMEA – vo forme Conti Eco HS 5 pre riadenú nápravu a Conti Eco HD 5 pre hnanú nápravu.

Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá. Continental PP Eco HS5+HD5
Pneumatika Conti Eco HS 5 pre riadenú nápravu a Conti Eco HD 5 pre hnanú nápravu sú teraz dostupné v mnohých krajinách regiónu EMEA.

Spoločnosť Continental intenzívne pracovala na vývoji nového produktového radu niekoľko rokov a pred uvedením na trh vykonala rozsiahle testovanie. „Nepochybujeme o tom, že našim zákazníkom ponúkame správnu pneumatiku v správnom čase,“ hovorí Ferdinand Hoyos, šéf predaja pneumatík pre náhradnú spotrebu spoločnosti Continental pre región EMEA. Rastúce prevádzkové a osobné náklady, ako aj investície do trvalej udržateľnosti a rýchlo sa meniace právne prostredie, patria medzi najčastejšie uvádzané výzvy pre prevádzkovateľov vozových parkov v Európe.

Z nedávnej štúdie, ktorú pre Európsku asociáciu dodávateľov automobilového priemyslu (CLEPA) uskutočnila spoločnosť Boston Consulting, vyplýva, že celkové náklady sú stále hlavným rozhodovacím faktorom. Avšak faktor udržateľnosti ako nákupné kritérium získava čoraz väčší význam tak v oblasti prvej výbavy, ako aj v oblasti náhradnej spotreby pneumatík. „Udržateľnosť a nákladová efektívnosť idú v spoločnosti Continental už dlho ruka v ruke,“ vysvetľuje Hoyos. „A pozornosť venovaná týmto faktorom neustále rastie na celom trhu, čo dodáva našej stratégii ďalšiu váhu.“

Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá. Continental PP Ferdinand Hoyos
Ferdinand Hoyos riadi obchod s pneumatikami pre náhradnú spotrebu spoločnosti Continental v regióne EMEA.

Konsolidácia portfólia pneumatík pre nákladnú dopravu

S novou, piatou generáciou Conti Eco spoločnosť Continental znižuje počet svojich produktových línií pneumatík pre nákladnú prepravu. „Naša nová pneumatika nadväzuje na svojich úspešných predchodcov – Conti EcoPlus Gen3+ pre diaľkovú prepravu a Conti EcoRegional Gen3+ pre regionálnu prepravu,“ vysvetľuje Hinnerk Kaiser, ktorý je v spoločnosti Continental zodpovedný za vývoj pneumatík pre nákladné vozidlá a autobusy. „Nová Conti Eco spája najlepšie vlastnosti Conti EcoPlus a Conti EcoRegional a povyšuje ich na novú úroveň.“

Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá. Continental PP Eco Truck
Optimalizovaný valivý odpor, vysoký kilometrový výkon – spoločnosť Continental predstavuje novú, piatu generáciu pneumatík Conti Eco pre diaľkovú a regionálnu nákladnú prepravu.

To je možné vďaka optimalizovanému valivému odporu a vyššiemu kilometrovému výkonu – dvom protichodným cieľom vo svete vývoja pneumatík. „V minulosti, ak pneumatika jazdila mimoriadne hladko, a teda potrebovala menej energie na pohon, čo mohlo byť na úkor robustnosti a životnosti,“ upozorňuje Kaiser. Teraz sa vývojári pneumatík v spoločnosti Continental zameriavajú na zlepšenie valivého odporu vo všetkých komponentoch – v konštrukcii plášťa, behúňov a dizajne dezénu. Behúne s dvojvrstvovou konštrukciou (cap base) a inovatívnymi zmesami umožňujú vysoký kilometrový výkon, značnú odolnosť a zároveň optimalizujú valivý odpor. Zmes určená pre priamy kontakt s vozovkou (cap) umožňuje vývojárom dosiahnuť zvýšený kilometrový výkon a väčšiu robustnosť.

Conti Eco HS 5 a HD 5 s nižším valivým odporom a vyšším kilometrovým výkonom

Technické parametre sú jasné. Na riadenej náprave hrubší podbehúň umožňuje použitie zmesi behúňa so zameraním na predĺženie kilometrového výkonu, ktorý zároveň garantuje aj nižší valivý odpor. Na hnanej náprave hrá kľúčovú úlohu optimalizovaná konštrukcia ramien pneumatiky s inovatívnym tvarom lamiel, čo podporuje rovnomerné opotrebovanie pneumatiky. A to má tiež pozitívny vplyv na kilometrový výkon resp. životnosť pneumatiky. Pri konštrukcii bolo použitých niekoľko druhov zmesi ako aj nový tvar pätky prispôsobený optimalizácii valivého odporu. Kombináciou týchto opatrení sa dosiahlo až 12-percentné zníženie valivého odporu a až 10-percentné zvýšenie kilometrového výkonu v porovnaní s dvoma predchádzajúcimi produktami.

Optimalizovaný valivý odpor a vysoký kilometrový výkon nových pneumatík Conti Eco majú pozitívny vplyv na životné prostredie. „Ak náš nový výrobok znižuje spotrebu nákladného vozidla a má dlhšiu životnosť, výsledkom sú nižšie emisie CO2 ,“ hovorí Hinnerk Kaiser. Výber správnych pneumatík sa preto stáva ešte dôležitejším, a to aj vzhľadom na mýtne poplatky pre prevádzkovateľov vozových parkov v EÚ založené na emisiách. „Výmenou dosluhujúcich pneumatík EcoRegional HS 3+/ HD 3+ za nové pneumatiky Conti Eco HS 5/ HD 5 vo vozovom parku skladajúcom sa zo 100 vozidiel – ktoré ročne najazdia približne 80 000 km v regionálnej prevádzke – môže ušetriť až 69 000 EUR a 120 ton CO2 .“

Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá. Continental PP Hinnerk Kaiser
Hinnerk Kaiser je zodpovedný za vývoj pneumatík pre nákladné vozidlá a autobusy v spoločnosti Continental v regióne EMEA.

Pokračujúce zameranie na protektorovanie

Okrem toho nové pneumatiky pôsobia presvedčivým dojmom aj vďaka svojej vynikajúcej priľnavosti, umožňujú ťažkým nákladným vozidlám bezpečný a spoľahlivý handling – dokonca aj v premenlivých poveternostných podmienkach – a ponúkajú vynikajúcu trakciu počas celej svojej životnosti. Zákazníci môžu požiadať aj o ich dodanie priamo z výroby montovanými senzormi najnovšej generácie. Vďaka tomu Conti Eco Gen 5 podporuje pokrok v digitalizácii vozového parku a – v spojení s riešením na správu pneumatík ContiConnect 2.0 – umožňuje diaľkové monitorovanie v reálnom čase a prediktívne plánovanie servisu.

Nový rad pneumatík Conti Eco Gen 5 pre nákladné vozidlá. Continetal PP Eco Sustainability
S najnovšou generáciou pneumatík Conti Eco môžu vozové parky efektívne šetriť palivo a výrazne znížiť emisie CO2

To pomáha výrazne znížiť prevádzkové náklady súvisiace s pneumatikami, rovnako ako protektorovacie riešenia od spoločnosti Continental. „Nové pneumatiky Conti Eco sme od začiatku navrhovali tak, aby boli vhodné na protektorovanie. Nový rad pneumatík aj týmto spôsobom prispieva k vyššej nákladovej efektívnosti a udržateľnosti v sektore prepravy,“ hovorí Hinnerk Kaiser. Protektorovaná pneumatika pozostáva až zo 70 percent z materiálu pôvodnej pneumatiky a stojí až o 40 percent menej ako nová pneumatika, pričom ponúka rovnaký kilometrový výkon a bezpečnosť.

Nové pneumatiky Conti Eco budú k dispozícii v mnohých rozmeroch, počnúc:

  • 315/70 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 315/80 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 385/55 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 385/65 R 22.5“ Conti Eco HS 5
  • 315/70 R 22.5“ Conti Eco HD 5
  • 315/80 R 22.5“ Conti Eco HD 5

O spoločnosti Continental

Spoločnosť Continental vyvíja priekopnícke technológie a služby pre udržateľnú a prepojenú mobilitu ľudí a ich tovaru. Táto technologická spoločnosť, založená v roku 1871, ponúka bezpečné, efektívne, inteligentné a cenovo dostupné riešenia pre vozidlá, stroje, dopravu a prepravu. V roku 2023 spoločnosť Continental dosiahla tržby vo výške 41,4 miliardy eur a v súčasnosti zamestnáva približne 200 000 ľudí v 56 krajinách a na 56 trhoch.

Vďaka riešeniam v oblasti pneumatík zo skupiny Tires je mobilita bezpečnejšia, inteligentnejšia a udržateľnejšia. Jej prémiové portfólio zahŕňa osobné, nákladné, autobusové, dvojkolesové a špeciálne pneumatiky, ako aj inteligentné riešenia a služby pre vozové parky a predajcov pneumatík. Spoločnosť Continental poskytuje špičkový výkon už viac ako 150 rokov a je jedným z najväčších výrobcov pneumatík na svete. Vo fiškálnom roku 2023 dosiahol sektor pneumatík skupiny Continental tržby vo výške 14 miliárd eur. Divízia pneumatík spoločnosti Continental zamestnáva viac ako 56 000 ľudí na celom svete a má 20 výrobných a 16 vývojových závodov.

Editor
Peter Magerčiak

Prečítajte si aj

Back to top button