Cestná doprava

Tatra sa zaujíma o rakúsky závod MAN

Automobilka Tatra Trucks patriaca do skupiny Czechoslovak Group (CSG) miliardára Michala Strnada prejavila záujem o závod nemeckého výrobcu nákladných vozidiel a autobusov MAN v rakúskom Steyri. Informáciu rakúskeho denníka Oberösterreichische Nachrichten potvrdil hovorca skupiny CSG Andrej Čírtek.

MAN je súčasťou koncernu Volkswagen. V rámci reštruktualizácie chce do roku 2023 prepustiť v Nemecku a Rakúsku približne 9 500 ľudí, čo predstavuje viac ako štvrtinu zamestnancov. Závod v Steyri zamestnáva 2 300 ľudí, výroba z neho sa má presunúť do Poľska. Tatra Trucks však nebude jediným záujemcom o Steyrský závod. Rakúska ministerka hospodárstva Margarete Schramböcková začiatkom októbra spomenula „rakúske konzorcium“, ktoré by mohlo výrobný závod prevziať a časť pracovných miest zachrániť.

Tatra Trucks je známa výrobou nákladných automobilov a vozidiel na mieru. V roku 2019 vyrobila 1 181 a predala 1 284 vozidel. Až 80 % produkcie smeruje na export. Prevádzkový zisk pred odpismi dosiahol minulý rok 365 mil. Kč, tržby sa vyšplhali na 5,88 mld. Kč. Tatra Trucks zamestnáva viac ako 1 000 ľudí a ďalších viac ako 600 pracuje v dcérskej spoločnosti Tatra Metalurgie.

Prečítajte si aj

Back to top button