Cestná doprava

Nárast cien pohonných látok ceny MHD zatiaľ neovplyvní

Nárast cien pohonných látok ceny MHD zatiaľ neovplyvní. Nárast cien pohonných látok by v najbližšom čase nemal mať dosah na cestujúcich košickou mestskou hromadnou dopravou (MHD).

Hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice (DPMK) Vladimíra Petrušová potvrdila, že aktuálne sa nad úpravou cestovného neuvažuje. V tejto chvíli neevidujú ani žiadnu požiadavku na znižovanie výkonov v MHD.

DPMK pri zachovaní cien cestovného očakáva vplyvom zdražovania pohonných látok nárast nákladov v spotrebovaných nákupoch oproti roku 2021 približne o 1,5 milióna eur. Situáciu na trhu podľa jej slov monitorujú. Naftu objednávajú dvakrát týždenne u zmluvného dodávateľa, zmluva je platná do konca augusta. „Pri plnej výprave je zásoba nafty približne na štyri dni,“ spresnila.

Cena nafty pre DPMK sa odvíja od priemernej ceny pohonných látok v SR zverejňovanej Štatistickým úradom na týždennej báze, pričom DPMK má zľavu z tejto referenčnej ceny na objednaný objem nafty. „Naftu tankujeme o 8,83 percenta lacnejšie oproti priemernej cene na slovenskom trhu,“ dodala.

„Čo sa týka plynu, máme platnú zmluvu s dodávateľom a dopĺňanie autobusov CNG prebieha podľa potreby, v areáli na Hornádskej je čerpacia stanica pre CNG,“ skonštatovala Petrušová. Zároveň pripomenula, že každú zmenu tarify musí schváliť mestské zastupiteľstvo. Cenník pre cestujúcu verejnosť naposledy menili začiatkom tohto roka, keď došlo k zníženiu ceny ročného lístka.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button