Správy | Aktuality | Témy

Analýza cien pohonných hmôt

Analýza cien pohonných hmôt. Minulý týždeň bol zaznamenaný pokračujúci trend stabilizácie cien pohonných látok. Je to zrejmé z najnovších údajov Slovenského štatistického úradu.

Konkrétne cena benzínu vzrástla mierne o 0,1 centa za liter, zatiaľ čo cena nafty sa zvýšila o 0,2 centa za liter. Tento vývoj prebieha súčasne s poklesom ceny ropy Brent o približne 1 dolár za barel.

Zaujímavé informácie priniesol saudskoarabský ropný gigant Aramco, ktorý oznámil 25 % pokles zisku za rok 2023. Ako hlavné dôvody uviedol nižšie ceny ropy a pokles predajov. Napriek tomuto poklesu Aramco zvýšil celkovú výplatu dividend za rok 2023 o 30 % na takmer 98 miliárd USD, vrátane 4% medziročného zvýšenia dividendy. Tento krok signalizuje silnú finančnú pozíciu spoločnosti a jej odhodlanie odmeniť akcionárov napriek kolísaniu na trhu s ropou.

Analýza cien pohonných hmôt

Ďalším významným faktorom je oznámenie Aramca o investíciách, ktoré v roku 2023 vzrástli o 28 % na 49,7 miliardy USD. Pre rok 2024 sa očakávajú investície vo výške 48 až 58 miliárd USD. Avšak v období do roku 2028 dôjde k redukcii investícií o približne 40 miliárd USD v dôsledku rozhodnutia udržať kapacitu ťažby na súčasnej úrovni 12 miliónov barelov denne. Aramco tým ukazuje svoj záväzok k prístupu k ťažbe a investíciám. Rovnako ako zameranie na ďalšie strategické oblasti, ako je zvýšenie ťažby plynu a rozvoj v oblasti chemikálií.

V krátkodobom horizonte môžeme očakávať mierne kolísanie cien pohonných látok. Dlhodobejšie trendy budú závisieť na rade faktorov, vrátane geopolitických udalostí, ekonomického rastu a stratégií ťažobných spoločností.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS 4Trans, foto: unplash

Prečítajte si aj

Back to top button