Cestná doprava

Obmedzená bratislavská MHD kvôli obnove Vajnorskej radiály

Obmedzená bratislavská MHD kvôli obnove Vajnorskej radiály. Dopravný podnik Bratislava (DPB) obmedzí od štvrtka (5. 10.) niektoré autobusové linky mestskej hromadnej dopravy (MHD) premávajúce do Petržalky.

Dôvodom má byť okrem iného zabezpečenie náhradnej autobusovej dopravy za električky počas rekonštrukcie časti Vajnorskej električkovej radiály. Informuje o tom na svojom webe. Dopravný podnik ani hlavné mesto však o tom vopred neinformovali. „V snahe zabezpečiť náhradnú dopravu za električky sa zároveň prispôsobuje rozsah dopravy skutočnému dopytu na viacerých autobusových linkách,“ konštatuje mestský dopravca.

Linka 93 bude počas víkendového dopoludnia premávať s predĺženými intervalmi medzi spojmi. Linka 94 bude premávať cez pracovné dni iba počas „špičiek“, v ostatnom čase ju nahradia súbežné linky 31 a 93. Zároveň linka 95 bude celotýždenne premávať s predĺženými intervalmi medzi spojmi. Jej dostatočnú kapacitu majú zabezpečiť kĺbové autobusy presunuté z linky 88, ktorá bude obsluhovaná menšími spojmi.
Zmena sa dotkne aj autobusovej linky 65, ktorá spája Dolné hony s mestskou časťou Rača. Počas víkendového dopoludnia bude tiež premávať s predĺženými intervalmi medzi spojmi.

DPB v reakcii uviedol, že sa v uplynulých týždňoch intenzívne zaoberal zabezpečením náhradnej dopravy. Pripomenul, že pri pracovnej pozícii vodiča autobusu sú potrebné iné oprávnenia ako pri pozícii vodiča električky. Nie je teda možné, aby vodič električky zabezpečil premávku náhradnej autobusovej linky.

Obmedzená bratislavská MHD kvôli obnove Vajnorskej radiály

„Podnik preto potreboval niekoľkých vodičov presunúť práve na linku X4 a niektoré kĺbové vozidlá presunúť z iných liniek,“ skonštatoval hovorca DPB Martin Chlebovec. Práve to si vyžiadalo dočasnú reorganizáciu dopravy na niektorých autobusových linkách. Rovnako ako v iných prípadoch, aj tentoraz bolo podľa neho zohľadnené využitie konkrétnych liniek MHD a reálny dopyt zo strany cestujúcich. Prihliadalo sa však na to, aby zostalo pokrytie lokalít linkami zachované a dosah na cestujúcich minimálny. Deklaruje, že ide o dočasné zmeny. V prípade informovania upriamuje pozornosť na web, sociálne siete, elektronické infotabule na zastávkach i na informačný systém vo vozidlách.

Pre obnovu Vajnorskej električkovej radiály budú dočasne pozmenené aj trasy niektorých autobusových liniek. Niektoré zastávky MHD nebudú obsluhované. Ide o linky 59, 65, 66, 67, 75, 78 a 98. Od štvrtka sa má začať rekonštrukcia Vajnorskej električkovej radiály, a to od ulice Tomášikova až po Zlaté piesky. Pre práce nebudú v tomto úseku jazdiť električky.

Obmedzenie potrvá dva mesiace. Dostupná bude náhradná autobusová doprava. Obmedzená bude premávka električiek číslo 4. Ako náhrada budú zabezpečené autobusy číslo X4, ktoré budú jazdiť medzi Železničnou stanicou Nové Mesto a Zlatými pieskami. Zároveň bude autobusová linka číslo 53 posilnená a mierne bude upravená trasa linky číslo 57.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASRFoto: Matúš Vallo má rád Bratislavu

Prečítajte si aj

Back to top button