Cestná doprava

Kia Motors Slovakia začína modifikáciu motorárne

Investícia do výroby nových motorov je podľa neho dôležitá nielen pre žilinský región, ale aj pre celú slovenskú ekonomiku. Životný cyklus nového produkčného riešenia je niekoľko ďalších rokov, počas ktorých je zaručený objem výroby a zamestnanosť vo výrobnom závode.

„V závode Kia Motors Slovakia sa bude od polovice júna realizovať rozsiahla prestavba výrobnej linky na motorárni 2. Modifikácia za 70 miliónov eur prinesie jedinej európskej fabrike značky Kia možnosť vyrábať druhú generáciu benzínového motora 1,6 GDi a T-GDi. Ekologická pohonná jednotka najnovšej generácie sa bude montovať nielen do modelov vyrábaných v žilinskej fabrike Kia Motors, ale aj v závodoch v českých Nošoviciach a v Turecku,“ informoval o tom Ján Žgravčák, hovorca Kia Motors Slovakia.

Žgravčák zdôraznil, že náročná modifikácia motorárne bola dlhodobo plánovaná, pričom súčasná koronakríza jej realizáciu viackrát odložila. Na realizáciu sú potrební viacerí zahraniční špecialisti. Vo štvrtok podľa neho priletelo do Bratislavy charterovým letom priamo z kórejského Soulu 184 špecialistov, ku ktorým sa pripoja ešte odborníci z Nemecka, Veľkej Británie a Českej republiky.

Kia Motors Slovakia je podľa Žgravčáka jedinou automobilovou fabrikou na Slovensku, ktorá produkuje aj pohonné jednotky. V dvoch motorárňach sa aktuálne vyrábajú tak spaľovacie, ako aj vznetové motory.

Motoráreň uviedli do prevádzky v automobilka KIA v Tepličke nad Váhom 29. sepetmbra 2011. Jej výstavba stála 100 miliónov eur a ročne sa v nej vyrobí až 450-tisíc motorov. FOTO TASR – Pavol Ďurčo

Kia Motors Slovakia je jediným výrobným závodom spoločnosti Kia Motors Corporation v Európe. Závod bol vybudovaný v období rokov 2004 až 2006. Výroba automobilov, ako aj motorov bola spustená v decembri 2006.

V súčasnosti Kia na Slovensku zamestnáva viac ako 3600 ľudí a vyrába modely Kia Ceed v štyroch karosárskych úpravách – päťdverový Ceed, Sportswagon, ProCeed, Kia XCeed a športovo-úžitkový Kia Sportage. Spoločnosť Kia Motors Slovakia patrí medzi najväčších výrobcov a exportérov na Slovensku. Od spustenia sériovej výroby v decembri 2006 výrobné haly závodu opustilo už viac ako 3,6 milióna vozidiel a 5,3 milióna motorov.

Po konzultáciách s Ministerstvom hospodárstva SR a Úradom verejného zdravotníctva SR je podľa Žgravčáka Kia Motors Slovakia schopná zabezpečiť bezpečné pracovné prostredie vo svojich výrobných priestoroch. Doteraz sa medzi zamestnancami Kia Motors Slovakia nezaznamenal žiaden pozitívny prípad nového koronavírusu.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button