Cestná doprava

Kia vyrobila v prvom polroku 164 300 automobilov

Kia vyrobila v prvom polroku 164 300 automobilov. Spoločnosť Kia Slovakia vyrobila v prvom polroku 2022 v Tepličke nad Váhom 164 300 automobilov a viac ako 230 000 motorov.

V roku 2022 plánuje vyrobiť viac ako 306 000 automobilov. Na tlačovej konferencii o tom vo štvrtok informoval hovorca spoločnosti Tomáš Potoček. Doplnil, že modely Sportage a Ceed vyrobené v prvom polroku 2022 boli najčastejšie určené pre zákazníkov z tradičných exportných trhov, ako sú Veľká Británia, Nemecko, Španielsko, Poľsko a Francúzsko. „Po spustení produkcie piatej generácie modelu Sportage sme sa sústredili na prípravu výroby produktovo vylepšeného crossoveru Kia XCeed. Jeho sériová výroba sa začala v pondelok 8. augusta po skončení dvojtýždňovej celozávodnej dovolenky,“ povedal Potoček.

XCeed je najnovšou karosárskou verziou rodiny Ceed, ktorá sa v závode v Tepličke nad Váhom vyrába od roku 2019. „Doteraz sa z nej na Slovensku vyrobilo viac ako 153 000 kusov. XCeed v prvom polroku tohto roka predstavoval približne 40 percent všetkých vyrobených Ceedov v Tepličke nad Váhom. Vyrábať sa bude exkluzívne v závode Kia Slovakia,“ uviedol hovorca spoločnosti.

Na snímke zamestnanec automobilky počas výroby vo výrobnom závode spoločnosti Kia Slovakia dňa 11. augusta 2022 v Tepličke nad Váhom (Zdroj: Foto TASR – Erika Ďurčová)

Kia vyrobila v prvom polroku 164 300 automobilov

Dodal, že počas celozávodnej dovolenky na prelome júla a augusta zrealizovali vo výrobných halách plánovanú údržbu. „Výmena štyridsiatich robotov v zvarovni mala za cieľ zvýšiť efektivitu a skrátiť čas zvárania. S cieľom zredukovať množstvo fyzicky náročnej práce a na zvýšenie presnosti nanášania tmelu sme nainštalovali nové roboty v lakovni. Automatizácia sa nasadzuje nielen vo výrobnom procese, ale aj v administratíve. Počas uplynulých rokov sa podarilo zautomatizovať viacero procesov s cieľom vytvoriť viac priestoru na nové a kreatívne úlohy,“ skonštatoval Potoček. V roku 2022 plánuje Kia Slovakia preinvestovať viac ako 57 miliónov eur, celkovo počas pôsobenia v Tepličke nad Váhom už firma preinvestovala viac ako dve miliardy eur, uzavrel hovorca spoločnosti.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button