Železničná doprava

Rakúšania odchádzajú zo širokorozchodného projektu

Rakúšania odchádzajú zo širokorozchodného projektu. Rakúšania oficiálne odchádzajú z košicko-viedenského širokorozchodného projektu.

Rakúska železničná spoločnosť ÖBB oficiálne vystúpila zo spoločného podniku zodpovedného za predĺženie širokorozchodnej trasy z Hanisky pri Košiciach do Viedne. Svoje akcie ponúkla na predaj svojim ruským, ukrajinským a slovenským partnerom, pričom ako dôvod zmeny kurzu uviedla rusko-ukrajinskú vojnu.

Rakúšania dlho túžili po tom, aby sa táto trať rozšírila až do ich vlastného dopravného uzla – Viedne. To by umožnilo významný prechod tovarov na železnicu, ako to už roky obhajuje. S týmto zámerom bola v roku 2008 založená spoločnosť Breitspur Planungsgesellschaft mbH (BPG), ktorá zahŕňa ÖBB-Infrastruktur AG, Slovenské železnice, Ruské železnice a Ukrajinské železnice. Prvé tri strany majú v BPG podiel 27,74 percenta, zvyšných 16,78 percenta drží ukrajinský partner.

Rakúšania odchádzajú zo širokorozchodného projektu

„Koncom februára ÖBB pozastavili všetky aktivity v súvislosti s BPG. Z dôvodu nepredvídateľného vývoja v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou sa ÖBB v apríli rozhodli stiahnuť ako 27,7-percentný akcionár,“ vysvetlil hovorca.

Znamená to koniec pre ambiciózny projekt? S najväčšou pravdepodobnosťou áno. Rakúske akcie ponúkli ostatným akcionárom na prevzatie v apríli a spoločníci majú „predkupné právo“ na štyri týždne. „V prípade, že žiaden z akcionárov neuplatní predkupné právo, BPG sa automaticky pretransformuje na spoločnosť v likvidácii,“ vysvetlil manažment ÖBB. Zatiaľ nie sú žiadne správy o prevzatí akcií.

Zdroj
transport.sk
Editor
AS, Foto: RailFreight.com, David Payr

Prečítajte si aj

Back to top button