Motorizmus

Nový 3-dverový model MINI Cooper Electric

Nový 3-dverový model MINI Cooper Electric. Piata generácia modelu MINI 3-dverové dostala plne elektrický pohon a pokračuje v úspešnom príbehu legendárneho vozidla. Nový model MINI Cooper Electric s maximálnym pocitom z jazdy na motokáre stelesňuje budúcnosť zábavy z jazdy, ktorou sa značka dlhodobo vyznačuje.

V podobe modelu MINI Cooper Electric prichádza na trh ďalšia generácia rodiny MINI. Nová edícia ikonického modelového radu MINI 3-dverové sa zameriava na zábavu z elektrickej jazdy a je k dispozícii s dvoma stupňami výkonu. So vzrušujúcim agilným pohonom predstavuje model MINI Cooper Electric prémiovú mobilitu budúcnosti bez lokálnych emisií.

Plne elektrický model MINI Cooper SE sa prvý raz predstavil v roku 2020. V roku 2022 zaznamenal nárast predaja o 25,5 percenta a stal sa zďaleka najobľúbenejším modelom MINI, pričom v minulom roku sa celosvetovo predalo viac ako 43 000 kusov vozidiel MINI bez lokálnych emisií. Každé piate MINI na cestách využíva elektrický pohon. Obrovský pokračujúci úspech pôvodného MINI nedávno potvrdilo výročie výroby miliónteho modelu MINI 3-dverové zo súčasnej štvrtej generácie. Zároveň si plne elektrické vozidlo našlo svojho zákazníka už aj v Kanade.

Pocit elektrifikovanej motokáry s maximálnym krútiacim momentom dostupným hneď od štartu

V novej rodine MINI je plný krútiaci moment k dispozícii hneď od štartu, pričom model MINI Cooper E dostal výkon 135 kW (184 k), MINI Cooper SE sa pýši výkonom 160 kW (218 k). Obe vozidlá zrýchľujú bez oneskorenia a bez prerušenia toku výkonu radením. Lítium-iónová vysokonapäťová batéria modelu MINI Cooper Electric sa nachádza v podlahe. Prináša to optimálnu priľnavosť na ceste, rozloženie hmotnosti a zároveň zvyšuje stabilitu a obratnosť vozidla. MINI tak nanovo definuje pre značku charakteristický pocit z motokáry. A neustále si zachováva koncept zábavy z jazdy v meste, ktorý slávi úspech už viac ako 60 rokov.

Automobilka MINI mohla čerpať z odborných znalostí z vývoja získaných v rámci spoločnosti BMW Group. Vďaka tomu dosiahol model MINI Cooper Electric ešte lepšiu dynamiku jazdy. Vozidlo je pevne zakotvené v histórii značky od príchodu prepracovanej generácie modelu MINI 3-dverové na trh v roku 2001, až po nadchádzajúcu, piatu generáciu vozidla. Neustály pokrok v oblasti technológie, efektivity a výkonu odráža starostlivé zaobchádzanie s tradíciou obľúbeného modelu MINI a teraz opäť posúva zábavu z jazdy na novú úroveň.

Vyšší dojazd a maximálna flexibilita

Batéria v modeli MINI Cooper E dosahuje kapacitu 40,7 kWh, zatiaľ čo verzia MINI Cooper SE využíva 54,2 kWh batériu. To dáva novým modelom predpokladaný dojazd do vzdialenosti od 300 do 400 kilometrov. Čím sa výrazne rozširuje okruh pre výlety v rámci mesta aj mimo neho.

Model MINI Cooper Electric demonštruje svojím typickým priestorovým konceptom MINI maximálnu flexibilitu účelne vyrobeného vozidla. Dizajn interiéru ponúka maximálnu variabilitu, umožňuje zväčšenie objemu batožinového priestoru a poskytuje štyri sedadlá.

Spolu s modelom MINI Countryman, ktorý sa bude vyrábať v závode spoločnosti BMW Group v Lipsku od novembra 2023, je nové vozidlo MINI Cooper Electric pripravené vydať sa smerom k plne elektrickej budúcnosti značky MINI. Od roku 2024 doplní rodinu noviniek aj model MINI Aceman.

Zdroj
transport.sk
Editor
TS

Prečítajte si aj

Back to top button