Letecká doprava

Southwest Airlines nasadia 737 MAX do prevádzky najskôr v polovici decembra

Americké aerolínie Southwest Airlines, ktoré majú vo svojej flotile najviac Boeingov 737 MAX, uviedli, že tieto lietadlá nenasadia do komerčnej prevádzky minimálne do polovice decembra. Dôvodom je, že úrady v Spojených štátoch ešte stále neschválili návrat strojov na oblohu po tom, ako ich pred vyše rokom po dvoch tragických haváriách uzemnili.
      
Southwest Airlines má zatiaľ zaparkovaných približne 100 lietadiel vrátane všetkých 34 strojov 737 MAX. V apríli musela spoločnosť nechať na zemi približne 400 lietadiel po tom, ako úrady v rámci opatrení proti šíreniu nového koronavírusu pozastavili väčšinu letov. Americký Federálny úrad pre letectvo (FAA) zatiaľ stále pokračuje v procese schvaľovania návratu lietadiel 737 MAX do prevádzky.

Ako uviedla agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na zdroje z úradu, FAA pravdepodobne neudelí certifikáciu na lety týchto strojov skôr ako v októbri. Southwest Airlines v tejto súvislosti informovali, že na prípravu svojich lietadiel 737 MAX a pilotov po udelení certifikácie bude potrebovať od 30 do 60 dní. S uvedením 737 MAX do komerčnej prevádzky tak počíta až v decembri.

V 2. kvartáli sa prepadli do straty viac než 900 mil. USD

Southwest Airlines oznámili, že za 2. štvrťrok zaznamenali stratu viac než 900 miliónov USD. Zároveň varovali, že dopyt po leteckej doprave zostane utlmený dovtedy, dokiaľ nebude dostupná vakcína alebo liečba choroby COVID-19, ktorú spôsobuje nový koronavírus. Aerolínie informovali, že za 2. štvrťrok zaznamenali stratu 915 miliónov USD (790,29 milióna eur), čo na akciu predstavuje 1,63 USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka dosiahli zisk 741 miliónov USD (1,37 USD/akcia).
      
Po úprave o jednorazové položky dosiahla strata 1,5 miliardy USD a na akciu predstavovala 2,67 USD. Spoločnosť tak mierne zaostala za očakávaniami analytikov, ktorí počítali s upravenou stratou na akciu na úrovni 2,66 USD. Výsledky ovplyvnila kríza spôsobená pandémiou nového koronavírusu, ktorá zasiahla USA, podobne ako ďalšie západné krajiny, najmä v 2. kvartáli. Výsledkom bol vývoj tržieb amerických leteckých spoločností, vrátane aerolínií Southwest Airlines. Za 2. štvrťrok dosiahli ich tržby 1,01 miliardy USD, čo v medziročnom porovnaní znamená prepad o takmer 83 %.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button