Letecká doprava

Denne preletí nad SR približne 2000 lietadiel

Denne preletí nad SR približne 2000 lietadiel. Denne preletí nad Slovenskom zhruba 2000 lietadiel, cez leto sa toto číslo môže zvýšiť až na 2400 letov.

Na štvrtkovej tlačovej konferencii to uviedol špecialista na bezpečnosť Pavel Sovák z Letových prevádzkových služieb (LPS) SR. Vo vzdušnom priestore je podľa neho dôležitá komunikácia medzi pilotmi a riadiacim strediskom, ktorá si vyžaduje vysokú odbornosť a pozornosť zo strany riadiaceho personálu.
„Riadiace stredisko využíva špeciálnu frekvenciu, na ktorej dochádza k výmene informácií o polohe a výške medzi riadiacim letovej prevádzky a pilotmi,“ uviedol. Dodal, že riadiaci súčasne väčšinou disponuje prehľadovými zariadeniami, ktoré mu umožňujú sledovať polohu lietadiel a poskytovať pokyny pre ich ďalší let.

Dôsledné dodržiavanie pravidiel, nariadení a predpisov smernice je nevyhnutné na minimalizáciu rizika stretov lietadiel. LPS podľa špecialistu kladú veľký dôraz na výcvik riadiaceho personálu, čo predstavuje základ pre bezpečné a efektívne riadenie letov. V súvislosti so situáciou na východnej hranici bolo zdôraznené, že aj keď dochádza k zmenám toku prevádzky, nemá to výrazný vplyv na civilné letectvo. „Zmenila sa rôznorodosť prevádzky a trate, ktorými lietadlá letia,“ dodal Sovák.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button