Letecká doprava

TOP 5 najväčších cargo letísk v Európe

TOP 5 najväčších cargo letísk v Európe. Ktoré letiská boli v minulom roku v Európe najlepšie pre nákladnú dopravu?

Hoci letecká nákladná doprava počas počiatočného obdobia pandémie zaznamenala prudký rozmach, v minulom roku došlo k výraznému poklesu ponuky leteckej nákladnej dopravy na celom svete. Oproti predchádzajúcemu roku a roku 2021 bol v Európe zaznamenaný pokles približne -5 %, čo je priamy dôsledok vojny na Ukrajine a pokračujúceho narušenia dodávateľských reťazcov.

Aj napriek poklesu leteckej nákladnej dopravy niekoľko letísk, trochu neočakávane, zaznamenalo výrazné zlepšenie. Tu je päť najlepších letísk v Európe pre leteckú nákladnú dopravu v roku 2022.

5. Istanbulské letisko

Na piatom mieste je Istanbulské letisko v Turecku, ktoré bolo vlani najrušnejším letiskom v Európe, keď vybavilo približne 64,5 milióna cestujúcich. Ale okrem toho, že je medzinárodné letisko plné cestujúcich, odbavuje aj značné objemy leteckého nákladu. V minulom roku letisko v Istanbule vybavilo približne 1,43 milióna ton nákladu, čo signalizuje masívny nárast až o 88 % v porovnaní s údajmi v roku 2021. Hlavným faktorom, ktorý prispel k výraznému nárastu, je, že spoločnosť Turkish Cargo presunula svoju nákladnú dopravu z letiska Ataturk na letisko Istanbul.

Väčšie letisko je domovom nového nákladného uzla leteckej spoločnosti, známeho ako SMARTIST. To v súčasnosti zaberá približne 340 000 m2. Hub je vybavený rozšírenou realitou, automatickými skladovacími systémami a bezpilotnými pozemnými vozidlami a jeho ročná kapacita je plánovaná až na 4 milióny ton leteckého nákladu.

Istanbul

TOP 5 najväčších cargo letísk v Európe

4. Letisko Amsterdam Schiphol

Hoci amsterdamské letisko Schiphol (400 000 m2 nákladných skladov, z toho 60 % s priamym prístupom na letisko) malo celkovo úspešný rok 2022 z hľadiska počtu cestujúcich, výkon letiska v rámci leteckej nákladnej dopravy nebol taký dobrý. V porovnaní s 1,66 milióna ton nákladu odbavených v roku 2021 letisko v minulom roku vybavilo iba 1,44 milióna ton nákladu, čo predstavuje pokles o približne -14 %.
V minulom roku bolo tiež prevádzkovaných len 18 340 nákladných letov na letisko Schiphol a z neho, čo je ďalší pokles o približne -24 % v porovnaní s 23 996 nákladnými letmi prevádzkovanými v roku 2021. Obmedzenia celkového rastu majú dopad aj na prevádzku air cargo na letisku Schiphol v tomto roku.

Amsterdam

3. Letisko Leipzig-Halle

V strede rebríčka sa nachádza letisko Leipzig-Halle (Lipsko), ktoré v minulom roku vybavilo približne 1,51 milióna ton leteckej nákladnej dopravy, čo je odhadovaný pokles o -5,1 % v porovnaní s rokom 2021. Nákladná kapacita letiska utrpela najmä v súvislosti so všeobecným hospodárskym spomalením a s prísnymi obmedzeniami v rámci čínskeho trhu. Tento rok sa počet nákladu letiska pravdepodobne zvýši, keďže Čína čiastočne znovu otvorila svoje hranice. Letisko vlani v novembri otvorilo druhú fázu výstavby novej haly na manipuláciu s leteckým nákladom. Túto halu bude prevádzkovať spoločnosť GEORGI Handling v spolupráci s DHL.

Leipzig-Halle

TOP 5 najväčších cargo letísk v Európe

2. Parížske letisko Charlesa de Gaulla

Napriek pokračujúcemu klesajúcemu trendu je parížske letisko Charlesa de Gaulla stále na druhom mieste, keďže vlani vybavilo 1,89 milióna ton nákladu. V porovnaní so zvyškom letísk v tomto rebríčku má letisko najmenší pokles od roku 2021, a to len -3 %. Podobne ako letisko Leipzig-Halle, aj parížske letisko Charlesa de Gaulla očakáva lepší rok pre leteckú nákladnú dopravu od opätovného otvorenia Číny. Nákladní prepravcovia ako CMA CGM Air Cargo a Worldwide Flight Services zintenzívňujú nákladnú dopravu medzi francúzskym letiskom a dôležitými trhmi po celom svete. Letisko má celkovú manipulačnú kapacitu 3,9 milióna ton (3,6 milióna ton na letisku Paríž-Charles de Gaulle a 300 000 ton na letisku Paríž-Orly). Okrem toho má silnú sieť leteckej dopravy s tromi hlavnými dopravnými uzlami: Air France, FedEx a La Poste.

Paris – Charles de Gaull

TOP 5 najväčších cargo letísk v Európe

1. Letisko Frankfurt

V hodnotení ako najlepšie európske cargo letisko potvrdilo svoju pozíciu letisko vo Frankfurte. Ide o najrušnejšie nákladné letisko v Európe. V súlade so svojím názvom a hodnotením letisko vybavilo približne 2 milióny ton nákladu. Aj vo Frankfurte však zaznamenali v minulom roku značný pokles o -13,3 % v porovnaní s rokom 2021 a odhadovaný pokles o -5,6 % v porovnaní s rokom 2019.

Ako každé iné letisko v regióne, aj frankfurtské letisko bolo silne ovplyvnené obmedzeniami vzdušného priestoru, predovšetkým uzavretím Číny a celkovým ekonomickým spomalením v dôsledku inflácie a vojenského konfliktu na Ukrajine. Letisko Frankfurt nie je len jedným z hlavných uzlov pre medzinárodnú nákladnú dopravu, ale aj centrom kuriérskych služieb. Pôsobia tu špedičné spoločnosti, ako DHL, FedEx, TNT.

Mimo EÚ, ale pre Európu je dôležité aj letisko Heathrow International (Londýn, Veľká Británia), ktoré plánuje zvýšiť kapacitu zariadenia. Podľa predpokladov to môžu byť do roku 2040 aj 3 milióny ton nákladu ročne. S letiskom spolupracujú špedičné a kuriérske spoločnosti DHL a UPS.

Frankfurt

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
VIBZdroj: Charlotte Seet, simpleflying.com

Prečítajte si aj

Back to top button