Cestná doprava

V Maďarsku motivujú k dodržiavaniu rýchlosti zbieraním bonusových bodov

V Maďarsku sa začiatkom augusta spustil pilotný projekt, ktorý motivuje vodičov k dodržiavaniu maximálnej povolenej rýchlosti skutočne inovatívnym spôsobom. Za to, že budú jazdiť podľa predpisov, získajú bonusové body, ktoré neskôr môžu využiť na získanie zliav.

Aplikácia OBBPoint, ktorú predstavil maďarský ORFK, je prvým vernostným bodovým systémom svojho druhu na svete. Používatelia aplikácie získajú body, ak budú pravidelne dodržiavať maximálne povolené rýchlosti. Zozbierané bonusové body budú neskôr môcť využiť na získanie zliav a suvenírov v rôznych obchodoch a u poskytovateľov služieb. Aplikácia sa dá zadarmo stiahnuť pre operačné systémy Android aj iOS a potrebná je registrácia.

Keď je OBBPoint aktívna, monitoruje rýchlosť vozidiel, v ktorých je aktivovaná a ak vodič neprekročil maximálnu povolenú rýchlosť na príslušnom úseku cesty, užívateľovi sa zaznamenajú bonusové body. Na základe súradníc polohy softvér vie, ktoré rýchlostné limity platia pre danú trasu a je pravidelne aktualizovaný. Za priestupok sa nepovažuje to, keď niekto krátkodobo prekročí maximálnu rýchlosť, napríklad pri predbiehaní, za predpokladu, že vodič po dokončení manévru spomalí na maximálnu povolenú rýchlosť.

So systémom OBBPoint môžu body zbierať nielen dospelí, ale aj deti cestujúce v aute alebo iný dospelý cestujúci vedľa vodiča. Systém je navrhnutý tak, aby v automobile dokázal fungovať súčasne na dvoch smartfónoch. Deti používajúce verziu aplikácie určenú pre nich, s použitím rôznych policajných figúrok ako sú dopravní policajti alebo detektívi, môžu tieto postavičky obliecť a vybaviť ich špeciálnymi doplnkami. 

Na základe svojich bodov za pravidelnú návštevnosť získajú zaregistrovaní hráči hodnosti a budú môcť vyhrať aj hodnotné vecné ceny ako sú smartfón alebo dokonca nové auto. Počas jazdy alebo počas vyplácania bodov sa nezbierajú žiadne údaje. Aplikácia aj softvér nie sú certifikovaným rýchlomerom a nie sú vhodné ani na identifikáciu vozidla a vodiča, preto sa vodiči nemusia obávať toho, že by pri prípadnom prekročení maximálnej povolenej rýchlosti boli na základe používania apikácie pokutovaní. OBBPoint nie je viazaný na konkrétne auto a vodič môže aplikáciu kedykoľvek zapnúť a vypnúť.

Zdroj
transport.sk
Editor
police.hu

Prečítajte si aj

Back to top button