Cestná doprava

UNAS spísala návrhy zmien v cestnej dani, o pomoc žiada aj prezidenta A. Kisku

Autodopravcovia združení v Únii autodopravcov Slovenska (UNAS) žiadajú zmenu navrhovaného zákona o dani z motorových vozidiel.

Pripravili k nemu pozmeňujúci návrh, ktorý chcú rozposlať všetkým poslancom NR SR a vyzvať ich na jeho podporu. V prípade, že im zákonodarcovia nevyhovejú a zákon sa schváli v práve navrhovanej podobe, obrátia sa na prezidenta SR Andreja Kisku. “Konkrétne by sme ho chceli požiadať o to, aby v prípade, ak takto navrhnutý zákon bude schválený, ho nepodpísal a aby oddialil prijatie tohto zákona,“ priblížil na dnešnom brífingu v Bratislave podpredseda UNAS Róbert Huran.
 
Dopravcovia sa podľa jeho slov opierajú o dávnejšie prezidentove tvrdenia, keď hovoril o tom, že bude podporovať malých a stredných podnikateľov. Už po dnešnom rokovaní na ministerstve dopravy preto smerovali aj na stretnutie s prezidentom, kde ho chceli oboznámiť so svojou požiadavkou.
      
Zákon o dani z motorových vozidiel, teda o takzvanej cestnej dani, sa v súčasnosti nachádza v druhom čítaní. Národná rada (NR) SR by sa ním mala zaoberať na októbrovej schôdzi, ktorá má naplánovaný začiatok na 14. októbra. Autodopravcovia chcú, aby sa pozmeňovacím návrhom daň z motorových vozidiel ešte viac znížila a dostala sa na úroveň Českej republiky.
 
Inak podľa nich hrozí, že do konca roka odíde zo Slovenska väčšina podnikateľov v autodoprave. Navrhujú zľavy z ročnej sadzby tejto dane vo výške 48 %, 42 % a 25 % v závislosti od roku výroby auta. Súčasný návrh zákona z dielne rezortu financií hovorí o zľavách vo výške 25 %, 20 % a 15 %. Zároveň sa má táto daň u 13-ročných a starších áut zvyšovať, a to o 10 % a 20 %. Autodopravcovia by však chceli, aby sa daň zvyšovala až pri autách vyrobených pred rokom 1989 o 25 %.
      
UNAS chce zároveň v pozmeňovacom návrhu zaviesť do praxe aj novinku. Na základe nej by boli oslobodené od dane prívesy do 10.000 kilogramov (kg). Tým by boli dopravcovia motivovaní používať menšie vozidlá a odľahčili by tak cesty od otrasov a hluku. V prípade, že pozmeňovací návrh v parlamente neprejde, UNAS avizoval, že bude následne žiadať v mene malých a stredných podnikateľov, a teda aj autodopravcov, o stimuly, aké dostávajú veľkí podnikatelia. „Konkrétne pôjde buď o daňové úľavy, alebo nejakú inú formu zvýhodnenia,“ doplnil Huran.
 

Prečítajte si aj

Back to top button