Železničná doprava

SR prenajme Ruským železniciam nákladný terminál v Dobrej

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií SR Ľubomír Vážny sa dnes s prezidentom Ruských železníc Vladimirom Jakuninom v Bratislave dohodli na prenájme nákladného terminálu v Dobrej na východnom Slovensku. Výsledkom by mal byť 30-násobný nárast objemu dopravy cez Dobrú smerom na Jadran. V súčasnosti je podľa Vážneho Dobrá pri objeme 1000 kontajnerov ročne vyťažená len na 7-10 %.
 

"Ruská strana má eminentný záujem, aby cez Slovensko išlo viacej tovarových tokov ako doteraz," povedal Vážny s dodatkom, že to potvrdzuje opodstatnenosť projektu výstavby širokorozchodnej trate. Minister s Jakuninom dnes zhodnotili doterajší postup na príprave tohto projektu. Jakunin podotkol, že plán má podporu Rakúska, Nemecka aj Talianska, teda sa dá hovoriť o podpore Európskej únie. Na transporte tovarov cez nový koridor majú podľa šéfa Ruských železníc veľký záujem aj ázijské krajiny vrátane Japonska, Číny a Južnej Kórey. Cenu trate Vážny odhadol na 85-100 miliárd Sk (2,82 až 3,32 miliardy eur). Hoci Slovensko si takúto investíciu nemôže dovoliť, v zabezpečení kapitálu pre záujem významných ázijských aj európskych krajín minister problém nevidí. Riešiť treba najmä technické záležitosti.
O likvidácii prekladiska v Čiernej nad Tisou podľa Vážneho nemožno hovoriť. Naopak, z operačného programu doprava sa tu plánujú veľké investície. Aj po vybudovaní širokorozchodnej trate má Čierna nad Tisou zostať prekladiskom sypkých materiálov.
Vážny s Jakuninom dnes podpísali Rámcovú dohodu o spolupráci Ruských železníc a ministerstva dopravy o realizácii ďalších železničných projektov. Najreálnejším výstupom dnešných rozhovorov je práve podpis zmluvy o budúcej zmluve o prenájme terminálu v Dobrej. Jakunin aj Vážny zhodnotili rokovania ako náročné, ale korektné a ich výsledkom je konsenzus.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button