Železničná doprava

Projekt Integrovaného dopravného systému

Projekt Integrovaného dopravného systému. Trať Žilina–Rajec sa stala súčasťou Integrovaného dopravného systému ŽSK.

Železničná trať Žilina – Rajec sa stala od nedele (10. 7.) súčasťou Integrovaného dopravného systému Žilinského samosprávneho kraja (IDS ŽSK). Podľa hovorcu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Tomáša Kováča sa zrušil na úseku Žilina – Rajec Žilinský regionálny integrovaný dopravný systém (ŽRIDS) a staničné automaty na výdaj lístkov.

Doplnil, že úsek je zaradený do „Samoobslužného výpravného systému“. „Lístok si cestujúci musia zadovážiť vopred prostredníctvom dostupných predajných kanálov. V pokladniciach ZSSK (najbližšia pokladnica na tejto trati je Žilina), v e-shope, mobilnej aplikácii Ideme vlakom, cez sms, 24-hodinový lístok u rušňovodiča. Po novom môžu využiť cestovné lístky IDS ŽSK, ktoré si zakúpia na predajných miestach všetkých integrovaných dopravcov,“ priblížil.

Do pilotného projektu IDS ŽSK je zaradené územie Rajeckej doliny, mesto Žilina a územie Kysúc po mesto Čadca. „V integrovanom dopravnom systéme sú obce a mestá rozdelené do jednotlivých zón. Pilotné územie pozostáva z 13 regionálnych zón a dvoch mestských zón (Žilina, Čadca). Mestskú zónu Žilina môžu cestujúci využívať vrátane mestskej hromadnej dopravy (MHD) alebo bez nej. Mestskú zónu Čadca a Kysucké Nové Mesto môžu cestujúci využívať vrátane MHD,“ vysvetlil Kováč.

Projekt Integrovaného dopravného systému

Pripomenul, že aktuálne dopravné karty vydané zapojenými dopravcami – SAD Žilina, Dopravným podnikom mesta Žilina (DPMŽ) či ZSSK, môžu cestujúci využívať aj naďalej v rámci IDS ŽSK. „Pre zjednodušenie využívania dopravných služieb však stačí už len jedna dopravná karta. To znamená, že ak má cestujúci v súčasnosti viac kariet od rôznych dopravcov, na cestovanie v rámci IDS ŽSK mu stačí už len jedna dopravná karta. Bez ohľadu na to, v ktorom dopravnom prostriedku sa nachádza. Cestujúci sa teda sám rozhodne, ktorú kartu použije v rámci cestovania integrovanou dopravou,“ dodal hovorca ZSSK.

Nová tarifa IDS ŽSK podľa neho priniesla výrazné zľavy pre pravidelných cestujúcich, ktorí využívajú predplatné cestovné lístky (PCL). „Zľavy pre cestujúcich, ktorí pri cestovaní využívajú viac dopravcov, sa môžu pohybovať na úrovni aj viac ako 40 percent. V praxi to znamená, že aj keď cestujúci cestuje verejnou dopravou len niekoľkokrát v mesiaci, už sa mu oplatí nákup predplateného cestovného lístka,“ podotkol Kováč.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button