Cestná doprava

Cestujúcim v Žilinskom kraji sa zefektívnilo cestovanie

Cestujúcim v Žilinskom kraji sa zefektívnilo cestovanie. Jeden cestovný lístok na rôzne druhy verejnej osobnej dopravy si môžu cestujúci kúpiť aj na predajných miestach ZSSK.

Od nedele 10. 7. 2022 sa na území Žilinského kraja spustil tzv. Integrovaný dopravný systém Žilinského samosprávneho kraja (IDS ŽSK), ktorého súčasťou sú aj vlaky Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Cestujúcim sa tak pri pravidelných cestách uľahčí cestovanie v rámci regiónu (na integrovanom území) vďaka jednému prestupnému cestovnému lístku na rôzne druhy verejnej osobnej dopravy (obdobne ako je to pri integrovanej doprave v Bratislavskom kraji). Zavedením IDS ŽSK sa zároveň zrušil Žilinský regionálny integrovaný dopravný systém (ŽRIDS) a staničné automaty na výdaj týchto lístkov na úseku Žilina – Rajec.

Do pilotného projektu je zaradené územie Rajeckej doliny, mesto Žilina a územie Kysúc po mesto Čadca. V integrovanom dopravnom systéme sú obce a mestá rozdelené do jednotlivých zón. Pilotné územie pozostáva z 13 regionálnych zón a 2 mestských zón (Žilina, Čadca). Mestskú zónu Žilina môžu cestujúci využívať vrátane mestskej hromadnej dopravy (MHD) alebo bez nej. Mestskú zónu Čadca a Kysucké Nové Mesto môžu cestujúci využívať vrátane MHD.

Cestujúcim v Žilinskom kraji sa zefektívnilo cestovanie

Aktuálne dopravné karty vydané zapojenými dopravcami – SAD Žilina, Dopravným podnikom mesta Žilina (DPMŽ) či nami ZSSK, je sa dajú využiť aj naďalej v rámci IDS ŽSK. Pre zjednodušenie využívania dopravných služieb však stačí už len jedna dopravná karta. To znamená, že ak má cestujúci v súčasnosti viac kariet od rôznych dopravcov, na cestovanie v rámci IDS ŽSK mu stačí už len jedna dopravná karta bez ohľadu na to, v ktorom dopravnom prostriedku sa nachádza. Cestujúci sa teda sám rozhodne, ktorú kartu použije v rámci cestovania integrovanou dopravou.

Cieľom IDS ŽSK je cestujúcim uľahčiť a skvalitniť cestovanie v rámci mesta/regiónu. Jeden prestupný cestovný lístok zároveň prináša viacero výhod – lacnejšie, rýchlejšie a flexibilnejšie cestovanie verejnou dopravou. IDS ŽSK ovplyvnil priaznivo aj cenník verejnej dopravy. Nová tarifa IDS ŽSK priniesla výrazné zľavy pre pravidelných cestujúcich, ktorí využívajú predplatné cestovné lístky (PCL). Zľavy pre pravidelných cestujúcich, ktorí pri svojom cestovaní využívajú viac dopravcov, sa môžu pohybovať na úrovni aj viac ako 40 %. V praxi to znamená, že aj keď cestujúci cestuje verejnou dopravou len niekoľkokrát v mesiaci, už sa mu môže oplatiť zakúpiť si predplatený cestovný lístok.

V spolupráci
transport.sk
Zdroj
TSFoto: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button