Železničná doprava

Deutsche Bahn zarobila v prvom polroku 915 miliónov eur

Deutsche Bahn (DB) dosiahla v prvom polroku čistý zisk 915 miliónov eur (27,56 miliardy Sk). V porovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška bol tento výsledok lepší o 5,4 %. DB dosiahla v prvých šiestich mesiacoch tohto roka celkové príjmy 16,6 miliardy eur (500 miliárd Sk), čo bolo o 8,2 % viac ako v prvej polovici vlaňajška.
 

Šéf správnej rady DB Hartmut Mehdorn dnes na tlačovej konferencii k výsledkom hospodárenia v prvom polroku uviedol, že spoločnosť je pripravená na vstup na burzu. Informoval, že vedenie chce predstaviť železnicu na jeseň tohto roku investorom na burze ako úspešný podnik, ktorý má stabilne dobré výsledky.
Nemecká spolková vláda chce predať 24,9 % akcií dcéry DB Mobility Logistics v októbri alebo novembri tohto roku. Predpokladá sa, že 80 až 90 % akcií kúpia inštitucionálni investori. Mobility Logistics pôsobí v osobnej a nákladnej doprave, ale poskytuje aj služby.
Analytici však nepokladajú plánovaný vstup DB na burzu v súčasnom zložitom období na finančných trhoch za šťastný. Tvrdia, že neskôr, v čase, keď sa situácia na trhoch upokojí, by štát mohol dostať za akcie železnice viac.
Vláda predpokladá, že za akcie dostane 5 miliárd až 8 miliárd eur (150,63 miliardy až 241 miliárd Sk).
Vedenie železnice chce ísť s akciami firmy na burze napriek problémom na medzinárodnom finančnom trhu. Tento zámer na tlačovej konferencii potvrdil finančný šéf DB Diethelm Sack. 
DB dosiahla vlani tržby 31,3 miliardy eur (942,29 miliardy Sk) a po odvedení daní a splnení iných finančných záväzkov jej zostal zisk 1,7 miliardy eur (51,21 miliardy Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button