Motorizmus

Zisk Volkswagenu vzrástol o 35 % najmä vďaka novým modelom

Wolfsburg 23. júla (TASR) – Najväčšia európska automobilka Volkswagen oznámila rast zisku za 2. štvrťrok tohto roka o 35 %, keď výsledky firmy podporil najmä predaj nového modelu malého športového auta Tiguan.

Čistý zisk sa zvýšil z 1,22 miliardy eur (36,75 miliardy Sk) v 2. štvrťroku 2007 na 1,64 miliardy eur (49,41 miliardy Sk), keď tržby vzrástli o 4,5 % na 29,5 miliardy eur (888,72 miliardy Sk). Analytici oslovení agentúrou Bloomberg predpokladali zisk na úrovni 1,29 miliardy eur (38,86 miliardy Sk).

Výkonný riaditeľ Volkswagenu Martin Winterkorn predpokladá, že nové modely ako Tiguan, kupé verzia Passatu a nová generácia najúspešnejšieho modelu Golf, ktorý sa predstaví prvýkrát v októbri, zvýšia prevádzkový zisk za rok 2008 nad minuloročných 6,15 miliardy eur (185,27 miliardy Sk).

Vysoko úspešný je už samotný 2. štvrťrok, ktorého rast čistého zisku je vyšší než rast zisku v 1. štvrťroku. Ten medziročne vzrástol o 26 %. To všetko pri rastúcich cenách ropy a poklese záujmu zákazníkov o nákup nových áut.

"Úspešné uvedenie nových modelov, úspornejšie výrobné procesy a prísne riadenie nákladov nám umožňujú rásť," povedal finančný riaditeľ spoločnosti Dieter Pötsch.

Nemecká automobilka plánuje najnovšie postaviť závod v Chattanooge (Tennessee), čím by chcela ukončiť päť stratových rokov na najväčšom automobilovom trhu sveta. Okrem USA sa orientuje na druhý veľmi lukratívny trh s autami, Rusko, ktoré ťaží najmä z vysokých cien ropy a neutíchajúceho dopytu Rusov po zahraničných autách.

Do troch rokov chce Volkswagen uviesť na trh 12 nových modelov vrátane sedanu vyvinutého špeciálne pre americký trh. Tie by mali zvýšiť počet predaných áut na 8 miliónov zo 6,19 milióna kusov v roku 2007. Ani rast cien ocele o 63 % neohrozí príjmy automobilky, pretože spoločnosť si už zabezpečila dodávky pre tento rok, povedal Winterkorn. Navyše, firma zvažuje kompenzovať cenové tlaky na trhu zvyšovaním cien vlastných výrobkov, ale aj častejším využívaním náhradných materiálov ako hliník a plasty.
Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button