Motorizmus

Volkswagen postaví svoj nový americký závod v Tennessee

Súboj o montážny závod Volkswagenu vyhral Tennessee po tvrdom boji s ďalšími dvomi americkými štátmi. Táto investícia vo výške 1 miliardy USD (19,6 miliardy Sk) vytvorí v meste Chattanooga 2000 nových pracovných miest.
 

Volkswagen tu chce v roku 2011 začať s výrobou nového sedanu kategórie midsize pre americký trh. A v dlhšom časovom výhľade možno aj nejaký ďalší model, uviedla hovorkyňa nemeckej automobilky Jill Bratina.
Počiatočná výroba by mala predstavovať 150.000 áut ročne s kapacitou až na 250.000 vozidiel. Volkswagen chce do roku 2018 strojnásobiť svoj predaj v USA na 1 milión automobilov.
Tvrdými konkurentmi Tennessee, ktorý takmer o kontrakt prišiel, boli štáty Michigan a Alabama. 
Štát Tennessee ponúkal pred získaním Volkswagenu investičné stimuly vo forme daňových úľav vo výške 5000 USD na nového zamestnanca vo veľkých priemyselných projektoch. Tieto úľavy trvajú pre investíciu v minimálnej miere 1 miliardy USD, ktorá vytvorí aspoň 1000 nových pracovných miest, 20 rokov. Rovnaká destinácia v Chattanooge však predtým prehrala boj o nový závod Toyoty s Mississippi, pretože stimuly tohto štátu boli veľkorysejšie.
Detaily o presnej výške a štruktúre stimulov pre Volkswagen neboli zverejnené. Štát Tennessee doteraz neinformoval o celkových nákladoch na stimuly a uviedol, že to bude závisieť od projektu závodu a jeho nárokoch na infraštruktúru.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button