Motorizmus

Veritelia General Motors neveria návrhom vedenia na oživenie koncernu

Veritelia General Motors (GM), ktorý fakticky bojuje o prežitie, vyjadrili pochybnosti o pláne vedenia koncernu na jeho ozdravenie. Podľa nich sa vedenie GM veľmi spolieha na rýchle zotavenie automobilového trhu a na záujem o jeho produkciu.

Tento názor vyjadrili v liste americkému ministrovi financií Timothymu Geithnerovi a vládnemu dozornému orgánu pre automobilový priemysel. Obsah listu sa podľa nemeckého denníka Financial Times Deutschland (FTD) stal známym v pondelok (23.3.). Veritelia poukazujú na to, že v návrhu na poskytnutie štátnej pomoci sa uvádza, že GM má dosiahnuť s odbormi dohodu o znížení nákladov a znížení dlhov. Splnenie tejto podmienky by sa silno dotklo aj veriteľov. Vláda dala koncernu termín do 31. marca, aby jeho vedenie prišlo s presvedčivým plánom, ktorý zabezpečí úspešnú podnikateľskú budúcnosť spoločnosti. Keď bude plán ozdravenia dobrý, prezident Barack Obama rozhodne o poskytnutí vládneho úveru 30 miliárd USD (22,13 miliardy eur) GM, ale časť z tejto sumy dostane aj Chrysler, ktorý musí predložiť svoj sanačný plán.
Ale osobitný vládny poradca pre automobilový priemysel Steven Rattner kritizoval veriteľov GM a označil ich za menej konštruktívnych ako odborárov. Avšak aj on má pochybnosti. Kalkulácie GM a Chrysleru sú postavené na "optimistickom ozdravnom pláne". Od veriteľov získal GM na kapitálovom trhu doteraz úvery 27 miliárd USD. Podľa zámeru vedenia koncernu veritelia by sa mali vzdať dvoch tretín požičanej sumy, za čo by dostali akcie firmy. GM už dostal od štátu preklenovací úver 13,4 miliardy USD a v najhoršom prípade by potreboval ešte 16,6 miliardy USD. Avšak GM v posledných troch rokoch vyprodukoval stratu 82 miliárd USD. Z nich vzniklo vlani 30,9 miliardy USD a z posledného štvrťroka pochádza 9,6 miliardy USD. Analytici poukazujú na to, že predaj vozidiel GM, ktorý sa vlani takmer z mesiaca na mesiac zhoršoval, sa v tomto roku nielen nezlepšil, ale sa ani nestabilizoval. V januári a februári bol odbyt jeho vozidiel na americkom trhu takmer o 50 % slabší než v prvých dvoch mesiacoch vlaňajška. Predbežný sanačný plán vedenia GM predpokladá znížiť počet pracovníkov spoločnosti na celom svete o 47.000 a zatvoriť zatiaľ neurčený počet ďalších závodov. FTD uviedol, že postavenie nemeckej dcéry GM, Opla, nie je závideniahodné. Podľa analytika ústavu pre výskum trhu Global Insihgt Christopha Stürmera musí centrála v Rüsselsheime odvádzať hotovosť GM v Detroite každý večer. Rovnako to však robia aj všetky ostatné dcéry amerického koncernu na svete.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button