Motorizmus

V SR sa najviac predávajú osobné autá Škoda, VW a Peugeot

Vyše 200 priamych vystavovateľov sa prezentovalo na medzinárodnom Autosalóne Nitra 2008, ktorý sa dnes skončil na nitrianskom výstavisku. Autosalón bol po šiestykrát zaradený do oficiálneho kalendára výrobcov automobilov O.I.C.A. Šesť automobiliek predstavilo na veľtrhu slovenské premiéry.

Medzi vystavovateľmi chýbali nemecké, talianske i niektoré japonské automobilky. Absentovali i nákladné vozidlá, návesy a prívesy, ktoré sa v Nitre predstavujú raz za dva roky. "Máme pripravených niekoľko alternatív, ako túto situáciu riešiť. Budeme sa uchádzať o účasť v medzinárodnom kalendári O.I.C.A. aj v roku 2010, no medzitým chceme rokovať mimo oficiálnych stretnutí v Paríži, ako ďalej s nákladnými vozidlami," konštatoval manažér autosalónu František Ďurkovič. V priebehu nasledujúceho roka by malo byť jasné, či sa nákladné vozidlá, návesy a prívesy oddelia od osobných automobilov alebo budú spoločne pokračovať v rámci jedného autosalónu.
Počet registrácií nových osobných a malých nákladných automobilov stúpol v auguste medziročne o 7,23% na 7004 vozidiel. Za osem mesiacov tohto roka bolo zaregistrovaných 64.656 nových áut, čo je o 20,47% viac, ako v rovnakom období minulého roka. Podľa Jany Novákovej zo Združenia automobilového priemyslu SR je najžiadanejšou značkou na slovenskom trhu Škoda, ktorá má vyše 20-percentný podiel. Za ňou nasleduje Volkswagen s ôsmimi percentami a Peugeot s podielom 7,31%. Do konca augusta tohto roka bolo zaregistrovaných aj 705 nákladných automobilov od 3,5 do 12 ton, najväčší podiel na trhu patrí Ivecu. Predaj autobusov zaznamenal viac ako 100-percentný medziročný nárast. Za 8 mesiacov je zaregistrovaných 385 nových autobusov, z toho 54% patrí Irisbusu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button