Motorizmus

Prezident Sarkozy prisľúbil francúzskym automobilkám pomoc

Po Spojených štátoch sa aj Francúzsko rozhodlo masívne podporiť svoj automobilový priemysel. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy na parížskom Autosalóne uviedol, že vláda sa rozhodla poskytnúť odvetviu 400 miliónov eur (12,05 miliardy Sk) z verejných zdrojov. Peniaze majú slúžiť "výhradne na výskum a vývoj vozidiel s nízkym obsahom kysličníka uhličitého vo výfukových plynoch, elektromobilov alebo vozidiel na hybridný pohon".
 

Európske automobilky požiadali začiatkom októbra Európsku komisiu (EK), aby im poskytla subvenciu 40 miliárd eur (1,20 bilióna Sk) na vývoj vozidiel s nulovým alebo nízkym škodlivým účinkom na životné prostredie.
V žiadosti poukázali európske automobilky na to, že americký Kongres schválil automobilkám v krajine pomoc vo výške 18 miliárd eur (542,27 miliardy Sk) na rovnaký účel. V zákone sa uvádza, že na subvencie majú nárok závody automobiliek, ktoré sú staršie ako 20 rokov. Z takto formulovaných podmienok pomoci jednoznačne vyplýva, že bude slúžiť len domácim koncernom General Motors, Ford a Chrysler.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button