Motorizmus

Otestovanie diesel-elektrického hybridného vozidla Daily

Iveco naštartovalo 10. júla 2008 spolu s FedEx Espress, najväčšou kuriérskou  spoločnosťou na svete, rozšírený test v teréne na desiatich dodávkach Daily s hybridným pohonom na naftu a elektrinu v uliciach Milána a Turína.

Generálny riaditeľ spoločnosti Iveco Paolo Monferino symbolicky odovzdal kľúče Johnovi Formisanovi, viceprezidentovi Global Vehicles spoločnosti FedEx Express. Slávnostné odovzdanie kľúčov sa konalo v prítomnosti Edoarda Crociho, milánskeho viceprimátora pre transport a životné prostredie pred krásnou kulisou námestia Palazzo Marino.
 
Najnovšia generácia hybridnej technológie, ktorú vyvinulo Iveco a ktorá bola prezentovaná na Rai Motor Show v Amsterdame v októbri 2007, umožňuje ušetriť oproti bežným vozidlám až 30% paliva počas nasadenia v meste, pričom sa príslušne znížia aj emisie CO2. Je to možné vďaka dômyselným riadiacim (kontrolným a operačným) systémom ako je Stop & Start, naštartovanie v elektrickom mode a obnova energie pri brzdení.
Týchto desať hybridných vozidiel Daily má za úlohu znížiť spotrebu nafty o cca. 6000 litrov so zodpovedajúcou redukciou emisií o približne 15 ton v porovnaní s vozidlami na konvenčný pohon.
Ako povedal Paolo Monferino, „Iveco sa samé zaviazalo rozvíjať túto technológiu. Ďalším krokom bude jej industrializácia, aby si túto špičkovú technológiu mohol dovoliť každý náš zákazník. Aby sme odpovedali na rastúci záujem zákazníkov, Iveco bude vyrábať vozidlá na hybridný pohon od konca roku 2009.“
„Naša investícia demonštruje dlhodobý záväzok spoločnosti FedEx podporovať vývoj hybridnej technológie nákladných vozidiel na celom svete a súčasne demonštruje realizovateľnosť z ekonomického hľadiska,“ povedal John Formisano.
 
Okrem toho sa ukázalo, že dodávky Iveco sú ideálne na profesionálne využitie najmä vďaka obratnosti. Vodiči boli po tréningu nadšení – kuriéri spoločnosti FedEx si pochvaľovali výkon, funkčnosť a ľahké ovládanie hybridných vozidiel Daily. Testovacie aktivity sú pre spoločnosť FedEx začiatkom v aktívnej spolupráci na vývoji tejto technológie.
 
Zdroj: TS

Prečítajte si aj

Back to top button