Motorizmus

Kríza v General Motors sa zostruje

Kríza v najväčšom americkom automobilovom koncerne sa zostruje. Šéf General Motors (GM) Rick Wagoner pripravoval e-mailom zamestnancov na ďalšie radikálne úsporné opatrenia.

"V dôsledku prudkého vzostupu cien pohonných látok a zmien v predaji nášho odvetvia sa stali hospodárske podmienky veľkou výzvou," citoval nemecký denník Financial Times Deutschland z Wagonerovej informácie zamestnancom.
Analytici už niekoľko dní upozorňujú, že koncern sa môže dostať do existenčných ťažkostí. Možno bude bojovať o prežitie práve v roku, v ktorom oslavuje storočnicu svojej založenia.
Nepriaznivý stav GM sa prejavuje aj v hodnote jeho akcií. Kým vo februári stál jeden podiel 29 USD (559,50 Sk), teraz ho možno kúpiť za menej ako 10 USD. Za takú sumu sa nepredával vyše 54 rokov.
Expert banky Merrill Lynch John Murphy minulý týždeň uviedol, že konkurz GM je možný v prípade, keď sa situácia na trhu ďalej zhorší a nepodarí sa získať nový kapitál. Podľa odhadu nezávislých analytikov GM potrebuje tento rok dodatočných 15 miliárd USD, aby mal náležite zabezpečenú platobnú spôsobilosť.
Napriek zahraničným dcérskym firmám, napríklad Opel, závisí GM z 59 % od severoamerického trhu. Koncern sa pokúša o veľký obrat vo svojej štruktúre výroby. Do konca roka 2010 chce dať na trh prvé svoje hybridné vozidlo, malý Chevy Volt. Okrem toho plánuje predávať v Spojených štátoch aj malé auto Beat, ktoré vedenie koncernu plánovalo dodávať len do rozvojových krajín. Koncern chce predať výrobu terénneho vozidla Hummer a znižuje produkciu veľkých automobilov.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button