Motorizmus

Fiat Fiorino získal ocenenie „International Van of the Year 2009

Fiat Fiorino získal titul International Van of the year 2009 (Medzinárodný Van roku 2009) – so ziskom 112 bodov z celkovo možných 140; porotu tvorili novinári z 20 európskych krajín, špecialisti v obore úžitkových vozidiel. Prestížnu trofej prevzal Franco Miniero, generálny riaditeľ značky Fiat Professional, počas ceremoniálu na 62. ročníku Medzinárodného veľtrhu v Hanoveri, ktorý je najväčšou medzinárodnou prezentáciou úžitkových a priemyselných vozidiel v Európe.

Ocenenie je prejavom uznania mnohým významným novinkám, ktoré sú použité vo Fiate Fiorino, v jedinečnom vozidle vo svojej kategórii, ktoré bolo vyvinuté tak, aby spĺňalo potreby tých, ktorí požadujú kompaktné úžitkové vozidlo s nízkymi prevádzkovými nákladmi, svižné v premávke a obratné pri parkovacích manévroch. Nový Fiat Fiorino bol vytvorený s cieľom kompletne predefinovať štandardy segmentu 1B a zaujať vedúce postavenie na trhu ľahkých úžitkových vozidiel. Porota „International Van of the Year 2009 ocenila najmä fakt, že Fiorino vytvára nový trhový segment. Niekoľko posledných desaťročí sa trh ľahký úžitkových vozidiel orientoval najmä na nosnosť vozidiel (objem a celkovú pohotovostnú hmotnosť vozidla) a tým vytvoril „medzeru“ v low end segmente.
Vďaka Fiatu Fiorino majú zákazníci tohto trhového segmentu možnosť získať vozidlo “šité na mieru” pre prácu a aktivity: s povoleným zaťažením 610 a 660 kg, objemom 2,5 kubických metrov, dĺžkou vnútornej úložnej plochy 1,5 metra (ktorá sa dá zväčšiť až na 2,8 m3 a predĺžiť na 2,5 metra po sklopení sedadla spolujazdca).
Podľa poroty je nový Fiat Fiorino skutočne inovatívnym produktom z hľadiska rozmerov, štýlu, bezpečnosti ako aj ohľaduplnosti voči životnému prostrediu. Vo všeobecnosti má toto vozidlo prvotriednu koncepciu, je veľmi praktické a má vynikajúci pomer výkon/cena; jeho vlastnosti spĺňajú najdôležitejšie kritérium poroty, schopnosť vozidla efektívnym spôsobom prispieť do cestnej nákladnej dopravy. 
Ako výsledok vývojovej spolupráce medzi Fiat Group Automobiles a PSA sa toto originálne úžitkové vozidlo vyrába v závode Tofas so sídlom v Burse (Turecko) a predáva sa v takmer 80 krajinách po celom svete.
 Fiat Fiorino, je výnimočný svojim originálnym a dynamickým štýlom, je 3,86 metra dlhý, 1,72 metra vysoký a 1,71 metra široký: jeho kompaktné vonkajšie rozmery umožňujú pohybovať sa s ľahkosťou v každom mestskom centre, čomu tiež napomáha priemer otáčania len 9,95 metra.
Fiat Fiorino ponúka kompletný sortiment variantov a  doplnkov: Vany pre nákladnú dopravu; Combi pre zmiešanú prepravu osôb a nákladu; verzie “Adventure” so zvýšenou karosériou a čoskoro aj so špeciálnym pohonným systémom vhodným na využívanie v ťažších podmienkach; robotizovaná 6-stupňová prevodovka; bezpečnostné zariadenia, inovatívne pre túto kategóriu, ako je ESP a obmedzovač rýchlosti. Fiat Fiorino bude následne dostupný aj s elektrickým pohonom a aj vo verzii CNG.
 
Bezpečný a spoľahlivý Fiat Fiorino poskytuje aj vynikajúce dynamické vlastnosti pri akomkoľvek type použitia alebo druhu cesty. Dosahuje to dvomi pohonnými jednotkami – zážihovým motorom s objemom 1,4 l a výkonom 73 k a vznetovou pohonnou jednotkou Multijet turbodiesel s objemom 1,3 l a výkonom 75 k (je k dispozícii aj s filtrom pevných častíc) – ktoré je radosť riadiť; sú spoľahlivé a ohľaduplné voči životnému prostrediu a ktoré tiež umožňujú veľmi nízke prevádzkové náklady (spotreba a údržba). Konkrétne verzia 1,3 Multijet umožňuje dojazd až 1000 km na jednu plne natankovanú nádrž (spotreba 4,5 l/100 km v kombinovanom cykle) s emisiami COlen 119 g/km, čo je najlepšia hodnota v segmente. Intervaly výmeny oleja sú pre obidva typy motorov 30 000 km (alebo 24 mesiacov). Konštrukcia jednotlivých komponentov motora bola navrhnutá tak, aby sa výrazne znížila doba potrebná pri zásahoch na účely údržby alebo opráv.
 
Získané prestížne medzinárodné ocenenie “International Van of the Year 2009” tak potvrdzuje veľké uznanie, ktoré Fiat Fiorino získal medzi európskymi zákazníkmi, ako aj prísľub “dosiahnuť miesta, kam iní nemôžu” proklamovaný v reklame. V období od svojho uvedenia na trh (v decembri minulého roku) do polovice septembra tohto roku registrujeme spolu 28 000 objednávok Fiatu Fiorino vo verzii Van alebo Combi.
 
zdroj: TS, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button