Motorizmus

Americká vláda zatiaľ drží GM a Chrysler nad vodou

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu poskytne automobilkám General Motors (GM) a Chrysler ďalšie finančné prostriedky.

Chrysler dostane asi 500 miliónov USD (385,62 milióna eur), aby prežil tento mesiac, a GM až 5 miliárd USD, ktoré by koncernu mali pomôcť prežiť máj a reštrukturalizovať sa bez ochrany pred veriteľmi. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na nezávislú správu zrealizovanú pre ministerstvo financií a analyzujúcu finančnú podporu podnikom. Prezident Barack Obama koncom marca odmietol poskytnúť ďalšie peniaze GM rovnako ako Chrysleru. Vyhlásil, že ani jedna automobilka nenavrhla také razantné zmeny, ktoré by boli dostatočným argumentom udeliť im ďalšiu štátnu pomoc. Dal im však poslednú šancu na nevyhnutnú reštrukturalizáciu. Od veriteľov a odborárov zasa požaduje "bolestivé ústupky" ako cenu za prežitie automobiliek.
Obama vyhlásil, že existencia automobiliek "nemôže závisieť od nekonečného prísunu dolárov daňových poplatníkov. Tieto spoločnosti a celý sektor musia stáť na vlastných nohách, nesmú sa spoliehať na ochranu štátu". Vláda však GM prisľúbila prevádzkový kapitál na ďalších 60 dní. Koncern má do konca mája vypracovať nový reštrukturalizačný plán. Chrysler má zasa sľúbené peniaze na 30 dní, v priebehu ktorých musí dohodnúť alianciu s Fiatom. Obamov tím, ktorý má na starosti záchranu automobilového priemyslu, neverí, že Chrysler dokáže samostatne prežiť. Vláda chce dať 6 miliárd USD na pomoc pri financovaní aliancie Chrysleru s Fiatom. Ak sa automobilky nedohodnú na fúzii, bude to s veľkou pravdepodobnosťou znamenať krach Chrysleru. GM už od vlády dostal úvery v hodnote 13,4 miliardy USD a Chrysler 4 miliardy USD. Vo februári GM požiadal o ďalších 16,6 miliardy USD a Chrysler o 5 miliárd USD.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button