Letecká doprava

Vláda varovala odbory pred stroskotaním rokovaní o Alitalii

Berlusconiho vláda varovala odbory pred stroskotaním rokovaní týkajúcich sa záchrany krízou zmietanej Alitalie.
 

V pondelok začali rokovania medzi vládou a zástupcami deviatich odborových organizácií zastupujúcich pracovníkov Alitalie. Podľa talianskeho ministra práce Maurizia Sacconiho je čas na nájdenie kompromisov veľmi krátky.
Dnes mala skupina talianskych investorov, ktorí sa budú podieľať na záchrane aerolínií, odborárom predložiť sanačný plán. Sacconi povedal pre milánsky denník Il Giornale, že teraz majú zúčastnené strany na dohodu iba 10 dní, pretože Alitalii hrozí krach.
Príčinou takéhoto chvatu sú čísla. Na konci augusta zostalo v pokladni aerolínií menej ako 200 miliónov eur (6,02 miliardy Sk). Na konci septembra by to malo byť už iba 30 miliónov (903,78 milióna Sk) až 50 miliónov eur (1,51 miliardy Sk). Mohlo by sa stať, že Alitalia nebude od polovice septembra schopná prevádzky.
Jednotlivé odborové organizácie sú si podľa Sacconiho vedomé, že v súčasnosti je to asi posledná možnosť na záchranu spoločnosti. Podľa talianskych médií Sacconi dúfa, že sa podarí znížiť počet pracovných miest, ktoré sa budú musieť zrušiť na 4500.
Odborový predák Guglielmo Epifani však oponoval, že jeho organizácia nebude akceptovať žiaden nátlak. Pripomenul, že odborári zatiaľ nepoznajú sanačný plán. Zväzy sa obávajú, že z Alitalie sa môžu stať regionálne aerolínie bez medzinárodných ambícií.
Medzičasom vzrástol záujem zahraničných leteckých spoločností na vstup do Alitalie. Britský denník Wall Street Journal priniesol správu, že záujem o partnerstvo s talianskymi aerolíniami majú aj British Airways (BA). Záujem okrem BA prejavili aj Lufthansa a Air France-KLM, teda traja z piatich veľkých hráčov na európskom trhu.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button