Letecká doprava

Prevádzkovateľ britských letísk sa rozdelí, alebo predá letiská

Predseda Britskej správy letísk (BAA) predpokladá, že britská Komisia pre voľný trh navrhne rozdelenie BAA.

"Zo všetkých strán počujem, že sa rozhodujú prísť s návrhom na naše rozdelenie," povedal pre BBC šéf BAA Nigel Rudd. Na otázku, ako to finančne BAA, ktorú kontroluje španielska spoločnosť Ferrovial, zasiahne, odpovedal, že "finančná katastrofa to nebude".     
BAA prevádzkuje sedem letísk v krajine vrátane londýnskych letísk Heathrow, Gatwick a Stansted.
Denník Financial Times zasa v sobotu 16. augusta uviedol, že správe letísk hrozí nútený predaj dvoch zo spomínaných troch londýnskych letísk, a to na základe plánov komisie, ktorá ich zverejní na budúci týždeň. Okrem tohto najtvrdšieho riešenia (Heathrow je pre BAA kľúčový) komisia zvažuje aj menej bolestivé možnosti odstránenia monopolu BAA. Jedným je predaj iných, menej kľúčových aktív, napríklad letiska v Glasgowe alebo Edinburghu, a druhým prísnejšia regulácia.
Komisia v súčasnosti vyšetruje, či problémy, ktorým už niekoľkokrát čelili tisíce britských aj zahraničných cestujúcich a ktoré vystúpili do popredia po neslávnom otvorení Terminálu 5 na Heathrow, nespôsobilo práve sústredenie veľkého počtu letísk v rukách BAA. Ešte v apríli v správe uviedla, že činnosť operátora nie je práve v najlepšom záujme leteckých spoločností a cestujúcich.
Rudd síce povedal, že vo Financial Times spomínané letiská nie sú momentálne na predaj, ale BAA už zaznamenala veľký záujem o ich kúpu.
Podľa ďalších médií by v prípade, že by k odpredaju muselo dôjsť, BAA pravdepodobne najskôr predala letisko Gatwick, ktoré by jej mohlo priniesť do dvoch miliárd libier (76,22 miliardy Sk).

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button