Letecká doprava

Nová daň vyháňa Holanďanov zo Schipholu na zahraničné letiská

Amsterdamské letisko Schiphol očakáva tento rok menej pasažierov než v roku 2007, nie však pre vysoké ceny ropy alebo spomaľujúcu sa ekonomiku, ale pre novú daň, ktorú na cestujúcich uvalila holandská vláda.
 

Od 1. júla zaviedlo Holandsko ekologickú daň pre cestujúcich, ktorá ku každej letenke na medzikontinentálnych letoch pridáva až 45 eur (1355,67 Sk), čím sa Schiphol stáva druhým najdrahším letiskom v Európe hneď za londýnskym Heathrowom. Cieľom dane je podľa holandskej vlády obmedziť rastúcu premávku na letisku a "donútiť cestujúcich, aby si uvedomili ekologické dôsledky leteckej dopravy".
Ročne by daň mala priniesť štátu 350 miliónov eur (10,54 miliardy Sk), no na druhej strane už začala vyháňať mnohých cestujúcich na lacnejšie letiská v Nemecku a Belgicku. Ako ukázal najnovší prieskum ING, až štvrtina Holanďanov obchádza daň odletmi zo susedných štátov.
Najväčšie európske aerolínie Air France-KLM očakávajú, že nový poplatok im zníži počet holandských cestujúcich len v tomto roku zhruba o jeden milión a obmedzí aj vytváranie nových pracovných miest na letisku.
"Toto je nehorázne, daň ide priamo do štátnej pokladnice, vôbec sa nevyužíva na zmierňovanie ekologických dôsledkov leteckej dopravy," povedal cestujúci Frank Riesenbeck (55), ktorý Schiphol využíval, no teraz si na svoje časté cesty do Belehradu vybral letisko v Düsseldorfe. Ako povedal, pri ceste tam a späť ušetrí 100 eur (3012,6 Sk), a to nepočíta nižšie náklady na parkovanie v Düsseldorfe.
Náklady na odlet jedného cestujúceho sa na letisku Schiphol na interkontinentálnych letoch (vrátane nákladov na zaistenie bezpečnosti) zvýšili na približne 70 eur (2108,82 Sk). Ceny leteniek pre pasažierov do európskych destinácií vrátane Turecka a Maroka sa preto zvýšili od júla o 11,25 eura (338,92 Sk) a v prípade letov do miest vzdialených viac ako 2500 km, ako Washington či Sydney, až o 45 eur. Na porovnanie, vo Frankfurte cestujúci dodatočne platí na medzikontinentálne lety 25 eur (753,15 Sk), v Bruseli 24 eur (723,02 Sk) a v Düsseldorfe 19 eur (572,39 Sk). Drahším je len Heathrow, táto položka predstavuje 92,50 eura (2786,66 Sk).
Schiphol teraz očakáva, že počet pasažierov, ktorých letisko ročne odbaví, sa za tento rok nezvýši a ostane na úrovni z minulého roka, a to 47,8 milióna. V minulom roku však toto číslo predstavovalo medziročný rast o 3,8 %. Počet pasažierov, ktorí letiskom neprechádzajú v rámci tranzitu, ale z neho priamo odlietajú, by však mal pre novú daň v tomto roku klesnúť. To znamená, že sa nevytvorí zruba 10.000 nových pracovných miest, s čím pôvodne letisko počítalo. V súčasnosti pracuje na letisku 62.000 ľudí.

Zdroj: TASR

Prečítajte si aj

Back to top button