Letecká doprava

Lufthansa chce rokovať s odborármi

V spore medzi Lufthansou a odborovou organizáciou Verdi týkajúcom sa zvýšenia miezd prišlo po štyroch dňoch štrajku k posunu. "Lufthansa sa nás kontaktovala, aby začala neformálne rokovania," uviedol hovorca Verdi Harald Reutter.

K rokovaniam prišlo po prvý raz od ich stroskotania pred troma týždňami. Konkrétne ponuky alebo možnosti riešenia sú však zatiaľ v nedohľadne. Reutter dodal, že ponuka na rokovania prišla z kruhov predstavenstva Lufthansy.
Neobmedzený štrajk palubného aj pozemného personálu aerolínií však pokračuje. Lufthansa počíta s tým, že kvôli protestom dnes celkovo zruší 128 letov, z toho 28 budú diaľkové linky. Spoločnosť vypracovala núdzový letový plán, ktorý má platiť do konca pondelka. V jeho rámci zruší asi 10 % letov na európskych linkách, vrátane vnútroštátnych letov.
Odborová organizácia Verdi reprezentuje asi 50.000 pracovníkov Lufthansy. Časovo neobmedzený štrajk jej členov sa začal v pondelok. Odbory požadujú okamžité 9,8-% zvýšenie miezd, pričom Lufthansa naposledy ponúkla 6,7-% zvýšenie v priebehu 21 mesiacov a jednorazovú prémiu. Rokovania stroskotali 10. júla. Štrajk podporilo v hlasovaní 91 % odborárov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button