Letecká doprava

Londýnske letisko Gatwick je na predaj

Londýnske letisko Gatwick je na predaj. Jeho majiteľ, spoločnosť BAA, ktorý vlastí aj ďalšie dve londýnske letiská Heathrow a Stansted, sa rozhodol Gatwick predať. Dnes o tom informovala BAA.

Augustový nález britského protimonopolného úradu totiž hovorí o tom, že BAA musí predať 3 zo 7 letísk, ktoré vlastní, pričom si nesmie ponechať všetky tri londýnske letiská. Okrem spomenutých londýnskych letísk BAA prevádzkuje aj letiská v Edingburghu, Glasgowe, Aberdeene a Southamptone.
"Rozhodli sme sa, že okamžite začneme s procesom predaja letiska Gatwick," povedal pred novinármi v Toronte generálny riaditeľ BAA Colin Matthews. Vlastníkom BAA je španielska stavebná skupina Ferrovial.
Podľa odhadov odborníkov by predaj Gatwicku mohol BAA priniesť 2 až 3 miliardy GBP (76 až 114 miliárd Sk). Gatwick je jedným z najvyťaženejších európskych letísk, cez ktoré ročne odbaví asi 35 miliónov cestujúcich.
Hovorca BAA uviedol, že transakcia sa nachádza vo "veľmi počiatočnom" štádiu. Spoločnosť ešte nevymenovala poradcov ani nezvážila vyjadrenia niekoľkých záujemcov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button