Letecká doprava

Delta dokončila kúpu NWA,vznikla nová jednotka medzi aerolinkami

Americké letecké spoločnosti Delta Air Lines a Northwest Airlines (NWA) sa dnes spojili, čím vznikla najväčšia letecká spoločnosť na svete. Na poste svetovej jednotky vystriedala spoločnosť American Airlines. Za každú akciu Northwest Airlines dostanú akcionári 1,25 akcie Delty, pričom hodnota akcie NWA bola ohodnotená na 9,99 USD (238,41 Sk). Nová Delta by mala ročne dosahovať tržby okolo 35 miliárd USD (835,28 miliardy Sk), zamestnávať by mala približne 75.000 ľudí a vďaka spojeniu získať na nových príjmoch, ako aj skresaním nákladov 2 miliardy USD. Podľa Delty sa NWA stane jednou z jej divízií, aj keď pasažieri budú ďalej na letiskách vybavovaní pri prekážkach NWA tak, ako doteraz. 
 

Proces integrácie obidvoch firiem bude trvať približne dva roky a počas tohto obdobia prepustí nová spoločnosť do tisíc ľudí. Aerolínie museli počkať do rozhodnutia ministerstva spravodlivosti, ktoré však v stredu schválilo prevzatie NWA Deltou s tým, že nepredstavuje žiadny problém pre konkurenciu na trhu. Ešte predtým sa Delte podarilo uzatvoriť na súde v San Francisku dohodu so skupinou pasažierov, ktorí protestovali, že spojenie aerolínií povedie k poškodzovaniu konkurencie, a tým aj ich, pretože obmedzí možnosť ich výberu a povedie k zvýšeniu ceny leteniek. Podrobnosti okolo tejto dohody Delta nezverejnila. 
Niekoľko hodín po oznámení ministerstva Delta, ktorá bola doteraz treťou najväčšou leteckou spoločnosťou v USA, informovala, že dokončila odkúpenie všetkých akcií spoločnosti NWA. Šéfom novej jednotky medzi svetovými aerolinkami, ktorá si ponechá názov Delta, ako aj súčasné sídlo v Atlante, bude terajší výkonný riaditeľ Delty Richard Anderson. 
Akvizícia NWA, doterajšej americkej šestky medzi aerolíniami, sa podarila po šiestich mesiacoch od uzatvorenia dohody. Podľa analytikov je to výsledok nevyhnutnej reštrukturalizácie leteckého priemyslu, ktorý dlhodobo doplácal na rast cien ropy. Situácia nebude pre letecké spoločnosti dobrá ani teraz, keď ceny začali prudko klesať. Nahradila ich finančná kríza, ktorá znižuje počty pasažierov aj prepravovaného tovaru.
"Problémy s cenami palív vystriedala finančná kríza a po nej nasledujúci pokles ekonomiky," povedal Anderson na tlačovej konferencii po dokončení akvizície. "Kúpa spoločnosti Northwest nám dáva veľa možností, veľa zdrojov a veľa nástrojov na vydržanie finančných ťažkostí," dodal.
Hodnota transakcie dosahuje podľa stredajšej uzatváracej hodnoty akcií spoločnosti Northwest Airlines 2,75 miliardy USD. Ešte v apríli, keď sa aerolínie na akvizícii dohodli, dosahovala hodnota transakcie 3,45 miliardy USD.

zdroj: TASR, foto: internet
      Analytici sú s transakciou spokojní. "Táto dohoda má zmysel z viacerých pohľadov," povedal Hunter Keay, analytik firmy Stifel Nicolaus & Company v Baltimore, ktorý odporúčal kúpu akcií Delty. Novej Delte sa otvárajú nové letecké trasy, ktoré doteraz kontrolovala NWA. Ide najmä o pacifické linky vrátane prístupu na tokijské letisko Narita. Northwest zasa získa nové trasy do Európy a Latinskej Ameriky.

Prečítajte si aj

Back to top button