Cestná doprava

Začalo sa s výstavbou prvej časti úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov

Za účasti premiérky SR Ivety Radičovej a ministra dopravy a regionálneho rozvoja Jána Figeľa dnes slávnostne spustili výstavbu úseku diaľnice D1 Jánovce – Jablonov.

Ten je rozdelený na dve časti. Prvá z nich, ktorá je menej komplikovaná, by mala byť dostavaná za viac ako 900 dní. “Dali sme si záväzok transparentného verejného obstarávania, zníženia cien pri výstavbe diaľnic tak, aby zodpovedali cenám v Európe. Som rada, že z 900 miliónov eur, ktoré máme vyčlenené na tento rok, sme dokončili viaceré obchvaty, úseky, opravili úsek pri Svidníku,“ zhodnotila Radičová.
      
Prvý úsek D1 Jánovce – Jablonov si vyžiada takmer 60 miliónov eur, z toho 85 % je financovaných z Kohézneho fondu Európskej únie a 15 % zo štátneho rozpočtu. Celková dĺžka stavby je deväť kilometrov. „Východ Slovenska nemusí byť ďaleký ani chudobnejší, otvorenie výstavby diaľnice pri Levoči je jedným z krokov k naplneniu aj regionálneho rozvoja, aj vyššej zamestnanosti a hospodárskeho rastu,“ konštatoval Figeľ. Cena je podľa neho o 37 % nižšia, ako sa pôvodne predpokladalo a zároveň o takmer polovicu nižšia, ako pri pôvodne plánovanom PPP projekte.

„Ten by dodnes nebol ani začatý a pripravil by Slovensko o množstvo peňazí,“ konštatoval minister. Diaľničná sieť na Slovensku je podľa neho predpokladom celkovej modernizácie krajiny a pre vládu je prioritou. Exminister dopravy Ľubomír Vážny konštatoval, že za takú cenu sa diaľnica postaviť nedá. Figeľ kontroval, že je rád, že sa nestavia za ceny, ktoré podpísal jeho predchodca. „Mnohé z rozhodnutí boli robené podvodom, protiústavne a predražene. Práve podpis prvých kontraktov potvrdzuje, že tá predraženosť tu bola,“ povedal súčasný minister.
      
Na predmetnom úseku sa bude nachádzať dohromady desať mostov, z toho sedem na diaľnici a tri nad ňou. Súčasťou trasy budú aj dve protihlukové steny a oplotenie. Nový diaľničný úsek povedie cez katastrálne územia obcí Spišský Štvrtok, Dravce, Iliašovce a Kurimany. Výstavba druhej časti D1 Jánovce – Jablonov je momentálne v súťaži, bude o niečo náročnejšia, okrem iného bude jeho súčasťou aj tunel Šibeník.

Podľa ministra by sa po roku 2014 mohlo začať aj s výstavbou druhého profilu tunela Branisko. „Druhá tunelová rúra tunela Branisko je zámer v nasledujúcom období, po výstavbe diaľničných úsekov Jánovce – Jablonov a Fričovce – Svinia,“ doplnil Figeľ. Po roku 2014 sa podľa neho otvára nový finančný rámec Európskej únie.
 

Prečítajte si aj

Back to top button