Cestná doprava

Z dôvodu hrozby sankcií sa automobilka Avtovaz snaží zabezpečiť si dodávky čipov

Najväčšia ruská automobilka AvtoVAZ, v ktorej má kontrolný podiel francúzska spoločnosť Renault, sa snaží zabezpečiť si alternatívne dodávky čipov pre prípad, že americké sankcie obmedzia ich dodávky do Ruska. Uviedol to v utorok generálny riaditeľ Nicolas Maure.

Biely dom odkázal americkému priemyslu čipov, aby bol pripravený na nové obmedzenia exportu do Ruska, ak Moskva zaútočí na Ukrajinu, vrátane potenciálneho blokovania prístupu ruských firiem ku globálnym dodávkam elektroniky.

„Samozrejme, že skúmame aj možnosti, ako nájsť alternatívy v prípade sankcií,“ povedal Maure novinárom. Majiteľom AvtoVAZu, ktorému patrí značka Lada, je spoločný podniku Renault-Rostec. Francúzska automobilka v ňom má takmer 70-percentný podiel. Maure nepovedal, ako sa spoločnosť snaží zabezpečiť si čipy pre závody v Rusku, keďže táto krajina nemá vlastnú produkciu čipov a je závislá od dodávok zo zahraničia vrátane Číny.

Renault pozorne sleduje ukrajinskú bezpečnostnú krízu, aby vyhodnotil jej vplyv na podnikanie, uviedla hovorkyňa spoločnosti. „Veľmi pozorne sledujeme prebiehajúce diplomatické rozhovory,“ uviedla manažérka externej komunikácie Renaultu Rie Yamaneová v e-maile v odpovedi na otázky o potenciálnych krízových plánoch, keď západné vlády zavedú sankcie proti Rusku. „V tejto fáze je predčasné odhadovať, aké by mohli byť sankcie,“ dodala Yamaneová.

AvtoVAZ predáva viac ako 90 % svojej produkcie lokálne a zvyšných 10 % je určených najmä na export do krajín Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ), bývalých štátov Sovietskeho zväzu. Pokiaľ ide o výrobu, približne 80 % vstupných zdrojov pochádza z Ruska.

Minulý týždeň AvtoVAZ oznámil medziročný nárast tržieb o 10,4 % na 2,85 miliardy eur a zlepšenie svojich marží, keďže výrazné zvýšenie cien a efekt produktového mixu mu pomohli eliminovať znehodnotenie ruského rubľa.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button