Cestná doprava

Vozovku medzi Starou Ľubovňou a Chmeľnicou opravia špeciálnou technológiou

Na ceste prvej triedy, ktorá spája Starú Ľubovňu a obec Chmeľnicu, sa začala v pondelok rekonštrukcia 1,7 kilometra dlhého úseku.

Ako informovala PR manažérka a hovorkyňa spoločnosti Eurovia SK Simona Tančáková, práce potrvajú približne dva týždne. Vodiči sa podľa jej slov musia pripraviť na dopravné obmedzenia, ktoré sa však z dôvodu využitia modernej technológie znížia na minimum.

Už hodinu po položení tzv. emulzného mikrokoberca budú môcť motoristi po ceste jazdiť. Oprava vozovky prebieha v rámci projektu Slovenskej správy ciest, ktorý zahŕňa veľkoplošné opravy ciest prvej triedy po celom Slovensku a realizuje ju spoločnosť Eurovia SK.

„Na opravu úseku cesty I/68 Stará Ľubovňa – Chmeľnica sa použije dvojvrstvový emulzný mikrokoberec s rozlohou takmer 20 000 štvorcových metrov. Tenká vrstva, ktorá sa na povrchu vytvorí, cestu zapečatí a predĺži jej životnosť. Vodiči tak budú môcť jazdiť po vozovke, ktorá má oproti pôvodnej lepšie protišmykové vlastnosti a zvýši sa ich bezpečnosť,“ povedal Štefan Balint ml., odborník zo spomenutej spoločnosti na špeciálne technológie.

Celková cena diela je viac ako 200 000 eur. Počas rekonštrukcie vozovky bude doprava riadená regulovčíkmi.
Emulzný mikrokoberec sa podľa Tančákovej využíva napríklad aj na diaľniciach alebo rýchlostných cestách.

Rovnakú technológiu použila spoločnosť nedávno aj pri oprave vozovky medzi obcami Haniska a Čaňa, na rýchlostnej ceste R2 medzi závodom US Steel a Košicami. Celkovo na Slovensku opravila touto technológiou už viac ako 140 000 štvorcových metrov povrchu ciest.

Zdroj
transport.sk
Editor
TASR

Prečítajte si aj

Back to top button