Cestná doprava

V Štúrove odovzdali 23 nových autobusov pre SAD Nové Zámky

Akciová spoločnosť SAD Nové Zámky, ktorá je zmluvným dopravcom Nitrianskeho samosprávneho kraja (NSK), dnes v Štúrove za účasti predsedu NSK Milana Belicu prevzala 23 nových autobusov.

"Kúpu týchto 23 autobusov sme podporili, aby sme zvýšili mobilitu osôb v tejto ťažko postihnutej oblasti. Vieme, že štúrovsky región bol zasiahnutý krízou predovšetkým tým, že hlavne sever Maďarska je oblasťou, kde bolo mnoho našich spoluobčanov zamestnaných a teraz trpia tým, že stratili svoje pracovné pozície," povedal pre TASR Belica a dodal, že chcú, aby sa zvýšila šanca a možnosť dosahu zamestnanosti aj v iných bližších regiónoch, povedzme v Nových Zámkoch a okolí. "Domnievame sa, že sme veľmi silným hráčom na trhu autobusovej prepravy, pretože nemalé prostriedky z nášho rozpočtu dávame práve na podporu prepravy osôb týmto spôsobom," konštatoval predseda NSK. Podľa jeho slov cieľom kraja je postupne vytláčať z ciest automobily, pretože doprava na cestách je prehustená. Druhým cieľom je ponúknuť alternatívu prepravy. "Myslím si, že autobusy sú vítaným prostriedkom prepravy pre mnohých ľudí," dodal. Belica pripomenul výraznú kampaň v kraji na zavedenie čipovej karty pri platbe cestovného. Rozvoj počtu cestujúcich takouto kartou je najdynamickejší práve v Nitrianskom kraji. Nákup nových autobusov a hlavne podporu mobility vníma ako veľmi dôležitý príspevok k riešeniu súčasných ekonomických problémov, ktoré sú aj na juhu Slovenska veľmi vážne. V oblasti severného Maďarska našlo zamestnanie podľa odhadov okolo 7000 ľudí, počet tých, ktorí prišli, alebo prídu v dohľadnom čase o prácu v Maďarsku dosahuje niekoľko tisíc, konštatoval predseda NSK. SAD Nové Zámky podľa jej riaditeľa Karola Petöcza prepravila v milom roku v rámci prímestskej prepravy 14 miliónov osôb, celkom to bolo zhruba 21 miliónov osôb.
Vlani spoločnosť investovala do nákupu 30 nových autobusov odovzdaných v auguste 4,98 milióna eur (150 miliónov Sk). Ďalší nákup bol v decembri a januári, kedy zakúpili dnes odovzdávaných 23 autobusov typu Crossway Irisbus. Cena jedného autobusu sa pohybuje v priemere okolo 165.000 eur (4,97 milióna Sk). Celkom investícia dosiahla 4,15 milióna eur (125 miliónov Sk), povedal pre TASR riaditeľ. V akciovej spoločnosti SAD Nové Zámky vlastní 39 % akcií Fond národného majetku, väčšinovým akcionárom je spoločnosť Ariva, ktorá je zastúpená v 12 štátoch Európy. "Ide o nadnárodnú dopravnú spoločnosť so sídlom v Londýne. Aj z tohto aktu vidieť, že Ariva má záujme aj na území nášho štátu o ďalšie aktivity, o rozvoj a s tým späté skvalitnenie služieb," poznamenal Petöcz. SAD Nové Zámky pôsobí v mestách Šaľa Nové Zámky, Komárno, Levice, Šahy, Štúrovo a Šurany. Do roku 2013 by chceli dosiahnuť pomocou podpory VÚC obnovu vozového parku tak, aby priemerný vek autobusov sa pohyboval okolo 5 rokov, v súčasnosti majú autobusy prímestskej dopravy vekový priemer 14 rokov.

zdroj: TASR, foto: internet

Prečítajte si aj

Back to top button